Közeleg a tél – ellenőrizzük a fűtési rendszereket

Alig néhány hete kezdődött el a fűtési szezon, és Budapesten máris emberéletet követelt a szénmonoxid. A további tragédiák megelőzése érdekében, aki még nem tette meg, haladéktalanul ellenőriztesse szakemberrel lakása gázkészülékeit és a csatlakozó kéményeket.

Mindannyiunk felelőssége, hogy rendben tartsuk otthonunk fűtési rendszerét. Az elhanyagolt vagy házilag barkácsolt berendezések ugyanis a készülék használója mellett a szomszédokra is veszélyt jelentenek.

A telekhatáron belül a tulajdonosok feladata a gázvezetékek és a fogyasztóberendezések karbantartása. A gázóráig a társasház, a lakáson belül a magántulajdonos, illetve az ingatlan használója vagy kezelője felel a vezetékek és készülékek állapotáért. Hibás működés vagy szivárgás esetén a Főgáz kizárja a fogyasztót a gázszolgáltatásból.

A gázfogyasztók ötévente kötelező felülvizsgálatát a 2003. évi XLII. törvény szabályozza. E szerint a 2004 előtt kiépített csatlakozóvezetékeket először tavaly kellett ellenőriztetni. Biztonságunk érdekében azonban ne várjuk ki az öt évet, hanem minden ősszel nézessük át szakemberrel a lakásban működő gázfogyasztókat. Ezzel nem csupán a tragédiákat előzhetjük meg, hanem pénzt is megtakarítunk, hiszen a karbantartott készülékek nagyobb hatásfokkal működnek, és kevesebb energiát fogyasztanak.

Segít a mérőkészülék
Még mindig sokan vannak olyanok, akik az évenként kötelező kéményellenőrzést feleslegesnek tartják. Pedig a karbantartott füstgázelvezetőkkel minimálisra csökkenthető a szénmonoxid visszaáramlásának esélye, ráadásul a jól szelelő kémények jótékonyan befolyásolják a gázfogyasztást is. Ne akadályozzuk tehát a kéményseprők munkáját, hiszen elég egy beesett tégla, vagy madárfészek és máris kész a baj. Ha tehetjük, a fűtési szezont megelőzően még egyszer nézessük át és tisztíttassuk ki a kéményeket.

Sajnos a rendszeres karbantartás ellenére előfordulhat, hogy melegfront idején a szén-monoxid bejut a lakóhelyiségekbe. Ennek oka, hogy a hideget felváltó lényegesen melegebb levegő miatt megszűnik a füstgáz kiáramlása. Ebben az esetben a visszaáramlás elkerülhető a fűtés időszakos kikapcsolásával. (A kémény működésének lényege, hogy a kürtőbe kerülő égéstermék lényegesen magasabb hőmérsékletű, mint a kinti levegő. A kialakuló hő- és nyomáskülönbség miatt képződő szívóhatás távolítja el a kéményből a füstgázokat.)

2009_21_Page_02_Image_0010

A szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében a lakás több pontján, az alvóhelyiségekben, illetve a fürdőszobában szereljünk fel mérőkészülékeket. Érdemes olyan eszközt választani, amely fény és hangjelzéssel is figyelmeztet a szén-monoxidszint emelkedésére. Figyelni kell arra is, hogy a kéménybe kötött, ventillátorral működtetett páraés szagelszívók ne legyenek bekapcsolva a gázkészülékekkel egy időben. A ventilláció ugyanis esetenként visszaszívhatja a kéményből az égésterméket.

A tábla nem elég
Sok bosszúságot és felesleges kiadást spórolhatunk meg magunknak, ha még a rossz idő beállta előtt ellenőriztetjük a lakóépületek tetőszerkezetét. A héjazat átvizsgálásakor zárjuk le a padlásablakokat, tisztíttassuk ki az ereszcsatornákat, helyeztessük vissza az elmozdult cserepeket, valamint haladéktalanul cseréltessük ki a megsérült burkolóelemeket. A réseken befolyó, majd a hidegben megfagyó esővíz és hólé ugyanisakár egy szezon alatt is komoly károkat okozhat a tetőgerendákban.

Érdemes megerősíteni a hófogókat, mert a közhiedelemmel ellentétben a házak falára kihelyezett „vigyázat, hóomlásveszély” tábla nem menti fel a lakóközösséget a felelősség alól, amennyiben a tetőről lezúduló hó, netán a leeső cserepek balesetet okoznak.

Egy átlagos lakás energiafelhasználásának legalább nyolcvanöt százalékáért a gázzal működő berendezések, elsősorban a fűtőkészülékek felelősek. A gázszámlát azonban már néhány ezer forintos befektetéssel, illetve a fűtési szokások megváltoztatásával jelentősen csökkenthetjük. Érdemes újraszigetelni a nyílászárókat, a megfelelően záródó ablakok és ajtók ugyanis közel negyven százalékkal növelik a fűtés hatékonyságát. Ne törekedjünk ugyanakkor tökéletes szigetelésre. Különösen a műanyag ablakok esetében fordul elő, hogy a korábban meglévő rejtett szellőzés megszűnésével nehezebben távoznak el a rossz kémény- vagy gázkészülék miatt a légtérbe kerülő mérges gázok. Veszélyre akkor gyanakodhatunk, ha például a fűtés beindítását követően bepárásodnak a tükrök.

Amennyiben friss levegőre van szükségünk, bátran csináljunk kereszthuzatot, de ne hagyjuk kihűlni a falakat. Szintén energiát spórolhatunk meg, ha éjszakára behúzzuk a sötétítőfüggönyöket, vagy lehúzzuk a redőnyt.

(mm.)