Közösségi házat épít a városmajori plébánia

Volt ott úttörőház, majd zeneiskola, jelenleg pedig a Városmajori Jézus Szíve Plébánia közösségi házának kialakítása zajlik a Moszkva tér 20. alatti épületben. A szerkezetépítés nyárig befejeződik, ahhoz azonban, hogy beköltözhetővé váljon a ház, szükség van a hívek további támogatására.
A Városmajori Jézus Szíve Plébánia körzetében mintegy 20-25 ezer ember él, közülük körülbelül háromezer jár istentiszteletekre. Ezeket az 1933-ban épült, Árkay Bertalan tervezte modern templomépületben tartják, amely azonban nem alkalmas arra, hogy közösségi házként funkcionáljon. A régi „kistemplomban”, azaz a műemléki védettségű kápolnában, illetve egy bérelt, Csaba utcai alagsori helyiségben tudnak helyet biztosítani a hittanóráknak és az idősek foglalkozásainak, megfelelő körülményeket azonban ezek sem nyújtanak – emiatt régi vágya a plébániának, hogy egy új közösségi házat alakítson ki valahol a templom közelében.
 
Lambert Zoltán plébános lapunknak elmondta: miután a Solti György Zeneiskola átköltözött a Maros utcába, s így megürült a Moszkva téri székhelye, jelezték a hegyvidéki önkormányzatnak, hogy szeretnék megszerezni az 1906-ban épült házat, amely a rendszerváltás előtt úttörőházként, az államosítás előtt pedig – egy idős úr elbeszélése szerint – egyházi szeretetotthonként működött. A kérés meghallgatásra talált, s két Szilágyi Erzsébet fasori – összesen több mint 300 négyzetméternyi – lakásért, valamint 70 millió forint készpénzért cserébe 2007-ben megkapták a ház tulajdonjogát. Az önkormányzat kedvezményként lehetővé tette, hogy az értékkülönbözet egy részét, a 70-ből 30 millió forintot részletekben törlesszen a plébánia.
 
kozossegi
 
Az értékkülönbözet kifizetéséhez szükséges pénzt az Esztergom- Budapesti Főegyházmegye bocsátotta rendelkezésre, akárcsak annak az összegnek a jelentős részét, amelyet eddig az épület átalakítására fordítottak. Lambert Zoltántól megtudtuk: tavaly ősszel kezdődött a beruházás, amelynek első üteme május végéig befejeződik – a tetőt felújítják, a nyílászárókat kicserélik, belül a falakat átépítik, azaz lényegében szerkezetkész lesz az épület.
 
Az építkezés második – és távolabbi jövőben tervezett harmadik, felszín alatti beépítést is tartalmazó – üteme azonban még hátravan. Ahhoz, hogy elkészüljenek a közösségi helyiségek, köztük a könyvtár, az ebédlő és a konyha, továbbá a plébánosi és a káplánlakás, a vendégszoba, illetve az új plébánosi iroda, sok munkára és – az első két ütem 150 millió forintos összköltségéből – még további mintegy 80 millió forintra van szükség. Lambert Zoltán szerint amenynyiben ez az összeg a rendelkezésükre állna, a közösségi ház akár már év végén beköltözhető állapotban lenne, a pénzhiány miatt azonban az átadás időpontja bizonytalanná vált.
 
A plébános elmondta, folyamatban van egy alapítvány bejegyzése, amelyet a közösségi ház támogatására hoznak létre. A gazdasági nehézségek miatt nyilván kevesebben tudnak adakozni, ám Lambert Zoltán reméli, akadnak majd olyanok, akik fontosnak érzik támogatni a városmajori plébánia hitéleti és szociális tevékenységét.
 
z.