Legyőzte az ember a gépet

Csúcsok sora dőlt meg a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében kilencedik alkalommal megrendezett Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpáros és teljesítménytúra-versenyen. A rekordnevezés mellett ezúttal minden eddiginél többen, összesen harmincketten bizonyultak gyorsabbnak a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűnél, az első helyezett kerékpáros és futó ráadásul bőven túlszárnyalta az eddigi legjobb időket.
Minden bizonnyal az idei volt minden idők legnépszerűbb „fogas-futása”, hiszen az előnevezések alapján legalább ezernégyszáz futó, kerékpáros és túrázó állt rajthoz a több mint háromszáz méter szintkülönbségű versenyen. Talán ennél is fontosabb, hogy ha a fogaskerekűt nem is, a meredek kaptatót végül szinte kivétel nélkül mindenkinek sikerült legyőznie. Ha máshogy nem ment, sétálva vagy a biciklit tolva, de aki elindult a versenyen, át is ért a célvonalon. Az idén első alkalommal az Európai Mobilitási Héthez csatlakozó rendezvény tehát elérte célját, kiválóan szolgálta a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítését.
 
A verseny útvonala és távjai a már megszokottak szerint alakultak: a Városmajori Gimnázium parkolójából induló túrázók a Zeke utca, az Álom utca, a Lóitató, a Jókai-kert, a Széchenyiemlék út, majd a Farkasvölgyi út érintésével jutottak el a fogaskerekű végállomásához. A többség egy kellemes kirándulásnak fogta fel a versenyt, de akadtak olyanok is, akik időre teljesítették az öt kilométert.
 
Valamivel rövidebb, de ha lehet, még embert próbálóbb pályát kellett teljesíteniük a futóknak és a kerékpárosoknak. A Diós árok– Béla király út–Istenhegyi út–Költő utca–Karthauzi utca–Agancs utca–Rege út vonalon haladó versenyzők a győzelem reményében ráadásul nem csupán egymással és a terepviszonyokkal, hanem a menetrend szerint indított fogaskerekűvel is kénytelenek voltak megküzdeni. A feladat korántsem volt egyszerű, különösen a Diós árok jelentett kemény erőpróbát, ahol, mint később kiderült, gyakorlatilag eldőlt a verseny. Aki ugyanis elsőként futott ki a Béla király útra, jó eséllyel pályázott a végső győzelemre.
 
19_Page_16_Image_0023
 
A nők között győztes Tóth Lívia szerint is a Diós árok döntött a végső helyezésekről. A Vedac Veszprém sokszoros magyar bajnok versenyzője lapunknak elmondta, őt is meglepte, menynyire meredek és hosszú a pálya alsó szakasza. Éppen ezért nem is próbált taktikázni, hanem az első pillanattól igyekezett mindent kiadni magából, ami ezúttal elég volt az első hely megszerzéséhez. A tizennyolc perc körüli idő kifejezetten jónak mondható – tavaly ezzel az eredménnyel a férfiak között is mindenkit megelőzött volna –, azonban a fogas, ha csak egy hajszállal is, gyorsabban tette meg a távot. Bár a Hegyvidék kedvelt közlekedési járművea női futókat még éppen csak legyőzte, a férfiakkal és a kerékpárosokkal szemben már alulmaradt. Méghozzá alaposan, hiszen míg az előző évben tizenhat, az idén már harminckettő – hat férfi futó- és huszonhat kerékpáros, köztük a legjobb női – versenyző is megelőzte.
 
A célba érkezőket változatos családi és sportprogramok várták. Nagy sikert aratott a fák fölé magasodó mászófal, és nem maradhatott el a TF ugrócsoportjának látványos műsora sem. A napot az ilyenkor megszokott tombolahúzás zárta, amelyen uszodabérletek, könyvek, lépésszámlálók és apró ajándéktárgyak találtak gazdára.
 
mm.