Lépcső épül a Rőzse utcában

Olvasónk hívta fel a figyelmet a Rőzse utca végén található fás terület állapotára. Mint levelében írja, a Diós árkot a Rőzse utcával, illetve a fogaskerekű Orgonás megállójával összekötő, alig néhány tíz méteres, meredeken emelkedő, ráadásul néhol ösvényszerűen összeszűkülő lépcsősor a terepviszonyok miatt gyalogosan csak nehezen járható. Ennek ellenére a környéken élők kényszerűségből rendszeresen erre közlekednek, ami véleménye szerint állandó balesetveszélyt jelent a nehezebben mozgó idősek számára.

A városüzemeltetési irodától megtudtuk, hogy a gyalogosforgalom biztonsága érdekében az önkormányzat tervei között szerepel egy, az Alkony útihoz hasonló falépcső kiépítése az érintett szakaszon. Ezzel a megoldással – a remények szerint a természeti környezet komolyabb átalakítása nélkül – hosszabb távon megoldódik a Rőzse utca és a Diós árok összekötése.

A jelenlegi ösvény gyalogosan nehezen járható
A jelenlegi ösvény gyalogosan nehezen járható

A levélíró felvetette a Rőzse utca átvezetésének lehetőségét a fogaskerekű pályája alatt. Erre ugyan a jelenleg hatályos rendezési terv lehetőséget biztosítana, azonban a fejlesztésnek több okból sincs realitása. Egyrészt az átkötés kiépítése aránytalanul sokba kerülne, ráadásul akkora átmenő forgalmat generálna, amekkorát a környék úthálózata, különösen a becsatlakozó szűk keresztmetszetű Diós árok nem lenne képes elvezetni.

 

(em.)