„Madárfa” a Zölderdőben

Hazai gyermekkönyv-illusztrátorok rajzait mutatják be időről időre a Zölderdő Óvodában. Cserháti Hajnalka legújabb kiállításának fókuszában az Ünnep van! című mese áll, amelyet Nicole Snitselaar francia írónő a Föld napja alkalmából kifejezetten a Zölderdő ovisainak írt.
Cserháti Hajnalka végzettsége szerint grafi kus és rajztanár, ám két évvel ezelőtt úgy döntött, feláldozza tanári karrierjét, és szabadúszóként illusztrálással kezd el foglalkozni. Az egri rajzművésznek ez idáig nem jelent meg nyomtatásban mesekönyve, de műveit azért láthatja a nagyközönség, hiszen néhány hónapja a Csibészke című gyermekmagazinnak dolgozik.
 
madarfa1
Gonda Zsuzsa írónő olvasta fel a mesét a gyerekeknek
 
Az Ünnep van! című francia mesét Nicole Snitselaar a Zölderdő óvodásainak írta, a történetet pedig Cserháti Hajnalka fordította magyarra. A mese egy szilvafáról szól, amely a tavasz közeledtével elalszik, s elfelejt kirügyezni. A gyümölcsöskert összes többi fája már teljes díszében pompázik, ezért valahogy meg kell oldani, hogy az álmos szilvafa is magához térjen. Összefognak hát a gyümölcsösben élő madarak a fákkal, hogy valamiképpen felébresszék barátjukat, ám legnagyobb igyekezetük ellenére sem járnak sikerrel. Végül a baglyok, megsajnálva a szilvafát, az ágaira telepszenek, amitől úgy tűnik, mintha a fa virágba borult volna.
 
madarfa2
Cserháti Hajnalka rajza
 
A mesét az óvoda kertjében felolvasó Gonda Zuzsanna óvónő szerint a történet azért érdekes a kicsik számára, mert a természetben játszódik, bővelkedik költői képekben, és számos tanulságot hordoz magában. Elsősorban az összetartozásról, az összetartásról és egymás segítéséről szól.
 
Így gondolták ezt a történetet meghallgató apróságok is, akik a felolvasás után nagy egyetértésben akasztgatták a korábban elkészített színes kis madarakat a kert egyik fájára.
 
(m.)