Magyar áruk elérhető áron

A MAGOSZ közreműködésével magyar árukat kínáló szociális bolttá alakult a Ráth György utca és Határőr út sarkán található Honi élelmiszerüzlet. A közvetlenül a termelőktől vásárolt, kiváló minőségű élelmiszereket versenyképes áron, a hipermarketekben megszokottnál olcsóbban árusítják.
Az első szociális bolt a kilencedik kerületben nyílt meg a Fidesz és a gazdakörök kezdeményezésére az idén télen. A rendszer lényege, hogy a már meglévő üzleteken belül külön részleget kapnak a termelői áron kínált termékek, amelyek eladási árát a gazdakörök folyamatosan ellenőrzik. Elsősorban olajt, tejtermékeket, savanyúságot, zöldséget és gyümölcsöt kínálnak.
 
A lánc azóta folyamatosan bővül a budapesti régióban, a hegyvidéki már a negyvenhetedik üzlet – hívta fel a figyelmet a hivatalos megnyitón Pokorni Zoltán polgármester, aki elmondta, hogy a szociális bolthálózat kétszeres nyereséget hoz. Egyrészt a vásárlók a multiknál 30-40 százalékkal olcsóbban juthatnak magyar termékekhez, másfelől a termelők a nagykereskedők közbeiktatása nélkül egyenesen az üzletekbe szállítanak, így bizonyosan mindig friss áru kerül a polcokra, ami különösen a primőr termékeknél, a zöldségeknél és a gyümölcsöknél fontos.
 
2009_14_02_07
A polgármester is (jobbra) elégedett volt az árukészlettel
 
A szociális bolt hegyvidéki létjogosultságáról szólva Pokorni Zoltán kiemelte: bár való igaz, hogy a statisztikák szerint a tizenkettedik kerület az ország egyik legjobb módú települése, azonban sajnos a Hegyvidéken is sok rászoruló él. Egyre nő ugyanis a nyugdíjaskorba lépő polgárok száma, és a nagycsaládosoknak is mind több segítségre van szüksége. Épp ezért a képviselő-testület döntése értelmében, minden valószínűség szerint még ebben az évben, „szociális bon” program indul a kerületben. A szociális támogatásban részesülők az ezer forintonként húszszázalékos árengedményre jogosító bonokat a CBA budai üzleteiben válthatják majd be.
 
Budai Gyula, a MAGOSZ igazgatója az új szociális bolt kapcsán kiemelte, hogy a rendszerbe csak a szigorú feltételeknek megfelelő és a gazdakörök által kiválasztott termelők léphetnek be. Ennek köszönhető, hogy a boltokban kedvező áron, kiváló minőségű árukból válogathatnak a vásárlók.
 
(em.)