Magyar pezsgő, francia kapcsolatok

A magyarországi pezsgőgyártás története részben a franciákhoz kötődik. Törley József kinti tapasztalatait hasznosította itthon, és francia szakember is segítette munkáját.
A Montigny Pezsgőgyár pezsgőmesterének fia, Louis huszonhárom évesen ismerkedett meg Törley Józseff el, a Budafokon akkor már működő pezsgőgyártó üzem tulajdonosával. Törley nyomban pezsgőmesteri állást kínált a fiatalembernek. A megállapodás értelmében Louis teljes szakmai önállóságot és jutalékot kapott. Később François César nevű öcscse követte őt Magyarországra, és ketten együtt saját vállalkozásba kezdtek Louis François & Co. Budafok néven. François nem hozott szégyent a család hírére: a neve alatt forgalmazott pezsgői elérték a legjobb francia buborékos nedűk minőségét. Ezt az uralkodói elismerésből tudhatjuk: a François Pezsgőgyár lett Coburg Fülöp szász herceg, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia hivatalos udvari szállítója.
magyar pezsgő
Törley József egyébként 1882-ben határozta el, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja. Etyeken talált olyan megfelelő adottságokkal rendelkező talajt, klímát és szőlőültetvényeket, amelyek hasonlítottak a champagne-ihoz. A pezsgőgyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén talált ideális helyet. A pezsgő bölcsőhelyéhez, Champagne-hoz hasonlóan a mészkőbe vájt pincék itt is egyenletes hőmérsékletet biztosítottak, ami előfeltétele a jó minőségű ital elkészítésének. A gyárat francia szakemberek szerelték fel a szükséges munkagépekkel, eszközökkel.
-járay-