Mária-zarándokút Csíksomlyóig

Megkezdődött a Mariazell és Csíksomlyó közé tervezett Máriazarándokút kialakítása. Az első, teljesen elkészült kilométer a Normafától a Szent Anna-kápolnáig vezet.
A Mária-zarándokút a megalkotók szándéka szerint népeket, vallásokat, hagyományokat köt majd össze, „felfűz” számos Szűz Mária-kegyhelyet, szakrális, természeti és kulturális értéket. A Közép-Európán átívelő zarándokés turistaút-hálózat kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet.
 
A nyugat-keleti főút 1400 kilométeres szakaszát gyalogosan hatvan nap alatt lehet majd bejárni, egybefüggően és szakaszonként is teljesíthető lesz. Ajánlott szálláshelyek várják majd a zarándokokat, és részletes útikalauz is segíti őket. Úgy alakítják ki az utat, hogy az kapcsolódjon az európai gyalogos zarándokútvonalakhoz. Budapestet Máriaremeténél éri el, majd a Hűvösvölgy–Budaszentlőrinc (Szépjuhászné)–Budakeszi–Makkosmária–Szent Anna-kápolna–Normafa–Kútvölgyi-kápolna–Városmajor–budai Vár–Lánchíd–Szent István Bazilika–Városliget–Zugló–Rákosszentmihály–Árpádföld útvonalon vezet tovább Máriabesnyő irányába.
 
A zarándokút megvalósítása céljából jött létre 2006-ban a Mária Út Egyesület. Azóta számos magánszemély és szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük megyei és települési önkormányzatok, erdőgazdaságok, egyházi és civil közösségek. Az egyesület közép-magyarországi csoportjának önkéntesei a Pilisi Parkerdő Zrt. hozzájárulásával, a Budapesti Természetbarát Sportszövetséggel együttműködve, dr. Molnár András koordinátor vezetésével kezdték meg a munkát a Normafánál március végén.
 
Makkosmáriától a Normafán át a Gereben utcáig felkerültek a fehér alapok, a Jánoshegyi út és a Normafa-sípálya közti kilométernyi szakaszon pedig megjelentek a lila színű, „m” betűhöz hasonló Mária-úti jelek. Ezzel együtt megújultak a csatlakozó turistajelzések is. A következő hetekben folytatódik a munka, melynek során a budai szakaszok mielőbbi egybefüggő felfestése a cél.
 
Épp lapunk megjelenése napján, április 21-én indul a Mária Út Egyesület negyvennapos gyalogos zarándoklata a leendő Máriaúton a Normafától a csíksomlyói búcsúra. A zarándokok első lépéseiket már a kijelölt szakaszon teszik meg a Városmajor felé.
 
Kertész István