Megmenekülhet a bezárástól a Diana utcai gyakorlóiskola

Jelentős veszteséggel jár a Diana utcai gyakorlóiskola fenntartása a Semmelweis Egyetem számára. Annak érdekében, hogy a finanszírozási problémák miatt ne kelljen bezárni az intézményt, Pokorni Zoltán polgármester javaslatára, a hegyvidéki képviselő-testület harmincmillió forintos támogatást szavazott meg az intézménynek.
A Diana utcai Általános Iskola és Gimnázium fenntartása 2005 augusztusában került át a Semmelweis Egyetemhez, hogy az intézmény a Testnevelési és Sporttudományi Kar igényeihez igazodva gyakorlóiskolaként működhessen tovább, tanítási lehetőséget biztosítva a leendő testnevelő tanároknak. Az iskolában tehát, jellegéből adódóan, kiemelt helye van a testnevelésnek, hiszen minden évfolyamon négy testnevelésórája van a tanulóknak. A testnevelő tanárok a legjobb szakmai színvonalon végzik munkájukat, odafigyelnek a gyerekek egyéni adottságaira, és mindent megtesznek azért, hogy kialakítsák a fiatalokban a rendszeres testmozgás igényét, ami döntő hatással van életük minőségére.
 
A gyakorlóiskola fenntartása azonban az átlagosnál többe kerül, s bár az állam emelt normatívát biztosít, a központi pénzek így sem fedezik a működtetés költségeit. A Semmelweis Egyetem a Diana utcai Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium üzemeltetésével összefüggésben tartozást halmozott fel, így az egyetemi szenátus néhány hete úgy határozott, megválik az intézményétől.
 
A szenátus döntését szeretné megváltoztatni a kerület oly módon, hogy kompenzálja az egyetem veszteségeit: a képviselő-testület a költségvetési rendeletében évi harmincmillió forintot különített el erre a célra. Bak Ferenc, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta: az önkormányzat szerződésben vállalná, hogy 2009-ben és 2010-ben 30-30 millió forinttal támogatja a gyakorlóiskolát, ennek fejében pedig a SOTE garantálja az intézmény fennmaradását. Az irodavezető jelezte, jó esély van a megállapodásra.
 
Bak Ferenc szerint nem lehetetlen, hogy a Diana utcai iskola a jövőben csökkentse a veszteségeit, ami elsősorban abból adódik, hogy nincs teljesen feltöltve a létszámkeret. Az általános iskolába és a gimnáziumba jelenleg mintegy 450 gyermek jár – 64 százalékuk kerületi lakos –, ám ha nagyjából ötven fővel emelkedne a létszám, a többletként jelentkező állami normatíva már egyensúlyba hozná az intézmény gazdálkodását.
(z.)