megujulhat1

Megújulhat a Hegyvidék egyik központi területe

A kultúra, a szabadidő és az egészséges életmód kap főszerepet az önkormányzat szándékai szerint a Sirály utca–Gesztenyés kert térségének teljes megújítását célzó fejlesztéssel. A művelődési központ régóta tervezett átépítését, valamint a biopiac bővítését és nagyméretű, új közösségi felületek kialakítását is magában foglaló program megvalósítására európai uniós pályázat keretében feltételesen kilencszázmillió forintot nyert el a kerület. A pályázat második fordulójának sikeressége esetén még ebben az évben megindulhat a terület revitalizációja.
Az Európai Unió a Közép-magyarországi Operatív Program keretében 2007 és 2013 között kiemelten támogatja a budapesti városközpontok funkcióbővítő fejlesztését, illetve új városközpontok létrehozását. Hegyvidék képviselő-testülete 2007 decemberében döntött arról, hogy a kerület pályázatot nyújt be a Gesztenyés kert, a Sirály utca és a Csörsz utcai művelődési központ sport-, szabadidős és kulturális funkcióinak komplex bővítésére, a terület újrahasznosítására. A pályázat beadásának egyik feltétele az akcióterületeket kijelölő Integrált Városfejlesztési Stratégia elkészítése volt.
 
Budapest szinte valamennyi kerülete elindult a pályázaton; a rendelkezésre álló 5,8 milliárd forintból Hegyvidék feltételesen kilencszázmillió forintot kapott. A támogatási szerződés megkötésének és a pályázati keret lehívásának feltétele az akcióterület és a konkrét tervek véglegesítése, ezt követően már idén ősszel megkezdődhet az építkezés. Szabó-Kalmár Éva, az önkormányzat főépítészi irodájának vezetője elmondta: az elkészült terveket a kerületi és a műemléki tervtanács is megvalósításra alkalmasnak találta. A siker érdekében az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz, először a kerület történetében külön városfejlesztési társaságot alakított, amelynek élére Koszorú Lajos Hild-díjas építészt sikerült megnyerni. Rajta kívül jogászok, közgazdászok, építészek és településfejlesztésben járatos szakemberek alkotják a grémiumot, amely a pályázat beadása óta rendszeresen tart megbeszéléseket.
 
megujulhat2
 
A véglegesnek mondható tervek szerint a meglévő értékek megtartása mellett teljesen megújulhat a műemléki védettség alatt álló művelődési központ. Átalakulnak a kiszolgálóhelyiségek, az akadálymentesített és baba-mama barát épület kívül-belül a hegyvidéki hagyományokat követő, ugyanakkor modern megjelenést kap. Mozgatható nézőteret építenek ki a színházteremben, amely így alkalmassá válik fesztiválok, konferenciák és zenei programok befogadására. Kibővül a jelenlegi helyét már régen kinövő biopiac, az árusok a piaci napokon a Sirály utcában mobil pultokról is kínálhatják terményeiket. A meglévő pavilonokat a városképbe jobban illeszkedő árusítóhelyekre cserélik.
 
Megvalósul a művelődési központ játszófelületeinek fejlesztése, valamint megújulnak a Gesztenyés kert utcabútorai és növényzete.
 
A Sirály utca és a művelődési központ telkének egy szintre hozásával összefüggő városi korzó jöhet létre. Az új sétatérre padok, csobogók és szobrok kerülnek, az utca végén kulturális eseményeknek otthont adó, mobil színpad létesül. Az új városközpontba érkezők a Sirály utca alá benyúló, kétszintes, száztíz férőhelyes mélygarázsban hagyhatják autóikat. E mellett vendéglátó és szolgáltató funkciót kap a létesítmény. Ide kerül az épülő mélygarázs fogadóépülete, ahol éttermet, kávézót, kiállítótermet, valamint a megújuló játszóterekhez kapcsolódó gyermekjáték-kölcsönzőt és pelenkázóval ellátott nyilvános illemhelyet alakítanak ki. Ez utóbbi különösen a Gesztenyés kertbe ellátogató kisgyermekes családok életét könnyíti majd meg.
 
megujulhat3
 
Az irodavezető reményei szerint az új városközponttal megvalósul a kultúra, sport, szabadidő és egészséges táplálkozás egysége. A cél az, hogy kialakuljon egy humánus terekkel gazdagon ellátott közösségi hely, egyfajta agora, ahová a hegyvidéki polgárok szívesen járnak sétálni, beszélgetni, bioélelmiszereket vásárolni, szórakozni, vagy egyszerűen csak megpihenni. Szabó-Kalmár Éva fontosnak tartja, hogy a művelődési központ a jelenlegi funkciók megtartása mellett a jövőben a népzene és a néptánc, valamint a modern zenei, tánc- és színházi produkciók budai központjaként működjön. Erre minden esély megvan, hiszen a Gesztenyés kertihez hasonló kulturális fejlesztés szinte példa nélküli a fővárosban. A kulináris kultúra, az egészséges táplálkozás elterjesztésének erősítése érdekében az önkormányzat szeretné elérni, hogy az újonnan kialakított étterem kínálatában főképp bioélelmiszerekből készített fogások kapjanak helyet.
 
(mm.)