Mindenhol büntet a parkolási társaság

Július elseje óta a parkolási zónák területén tilosban várakozó autókat is megbírságolja a Centrum Parkoló Kft. A mozgássérült parkolóhelyet illetéktelenül használók közel kilencvenezer forintos büntetésre számíthatnak, de fizetniük kell a saját garázsuk elé állóknak is, ha nincs várakozási engedélyük. A kerület szerint aggályos, hogy egy gazdasági társaság hatósági jogkört gyakorol, ráadásul az önkormányzat csak a díjfizetésre kötelezett szabályos parkolóhelyeket adta át üzemeltetésre a cégnek.
A Centrum Parkoló Kft. a főváros nemrégiben elfogadott parkolási rendelete alapján pótdíjaz, ami lehetővé teszi, hogy a parkolási cégek a fizetőövezetek teljes területén a kijelölt parkolóhelyeken kívül is parkolási díjat szedjenek – tájékoztatta a Hegyvidéket Lovas Pál. Július elseje előtt a szabálytalanul megálló, ezzel közlekedési kihágást elkövető autósokat kizárólag a rendőrök vagy a közterület-felügyelők büntethették meg. Az új szabályozás ezt a hatósági jogkört terjeszti ki a parkolási rendszereket üzemeltető cégekre.
 
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megállni tilos tábla után vagy egy kocsibejáróban álló autó után pótdíjat kell fizetni, ha nem rendelkezik érvényes parkolójeggyel vagy érvényes lakossági várakozási engedéllyel. Ráadásul ugyanazért a szabálysértésért adott esetben kétszer is le kell róni a büntetést, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a parkolóőr mellett a rendőr vagy a közterület-felügyelő is megbírságolja a tilosban állót.
 
A kerület támogatja a parkolási anomáliák felszámolását, hiszen véget kell vetni annak az egyre inkább elharapózó gyakorlatnak, hogy egyes autósok a padkán, füvön vagy éppen a járdán parkolva bújnak ki a fizetési kötelezettség alól, veszélyeztetve ezzel az autós és a gyalogosforgalmat. Megengedhetetlen a mozgássérült parkolóhelyek illetéktelen használata is, azonban a bírságolást nem szabad egy magántársaságra bízni. Az alpolgármester szerint az elvvel egyet lehet érteni, a megvalósítás azonban számos kérdést felvet.
 
A fővárosi rendelet az érintett kerületek megkérdezése nélkül egyrészt hatáskörén túllépve felülírja a KRESZ rendelkezéseit, másfelől a szabálysértési bírságoknál jóval nagyobb büntetések kiszabására ad lehetőséget a parkolási cégeknek. Nem szól ugyanakkor a pótdíjazásból befolyó pénz sorsáról, így nem lehet tudni, mire fordítják a pluszbevételeket. Az alpolgármester elmondta, a kerület egyebek közt éppen azért határozott saját közterület-felügyelet létrehozásáról, hogy a szükséges jogi háttér biztosításával elejét vegye a közterületeken előforduló kihágásoknak.
 
A felmerült kérdések tisztázása érdekében Lovas Pál levelet írt Benedek Bálintnak, a Centrum Parkoló Kft. igazgatójának és Hagyó Miklós főpolgármesterhelyettesnek, amelyben tiltakozik az egyeztetés elmaradása és a rendelet bevezetésének módja ellen.
 
mm.