Miró-kiállítás Budafokon

miroMiró képeit sokan ismerik, de eredeti műveit kevesen láthatták, mivel nem sok múzeum rendelkezik a festő gyűjteményes tárlatával. Kristianstad svéd városka üdítő kivétel – a testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően most Budafokon is megtekinthetik a művész több mint 150 plakátját.
 
A budafoktétényi önkormányzat küldöttségének tavalyi svédországi látogatásán vetődött fel a vándorkiállítás gondolata. Most a budafok-tétényi tavaszi fesztivál keretében rendezik meg a kiállítást, amelynek megnyitója május 9-én lesz, és amely egész hónapban nyitva tart. A helyszín az egykori Haggenmacher sörgyár, amelynek gyönyörűen felújított épülete most kulturális rendezvényeknek ad otthont (Nagytétényi út 48–50.). Buszszal könnyen megközelíthető, a 33-as, a 33E, a 141-es és 241-es jelzésű járművekről a szintén híres Borkatakombánál kell leszállni. A tárlatot legutóbb Finnországban és Dániában csodálhatták meg, most Magyarországon is látható a gyűjtemény.
 
Joan Miró több száz alkotása világhírű. Kristianstad egy nemes lelkű adományozó jóvoltából szerezte meg a plakátgyűjteményt, amelynek leghíresebb darabja a Barcelona sportklub jubileuma alkalmából készült. A katalán művész annak idején bátran fellépett Franco diktatúrája ellen, műveiben sok tréfás spanyolellenes szimbólum felfedezhető, de a spanyolok is a szívükbe zárták.
A Barcelonában 1893-ban született művész kilencven évet élt, Pablo Picasso és Salvador Dalí mellett a harmadik világhírű katalán modern festőművész. Képein a valóság és a képzelet keveredik, festményein nem találunk egyebet, mint kezdetleges formákat. Művei szinte gyermekrajzokhoz hasonló bájt és humort tükröznek. Mottója: „Én nem találok ki semmit, én mindenre rátalálok.”