Muskátliosztás és kerülettakarítás

Negyvenezer tő futómuskátli talált gazdára a harmadik alkalommal megrendezett hegyvidéki virágosztáson. Az ajándékpalánták mellé ezúttal műanyag kesztyűt és hulladékgyűjtő zsákot is adott az önkormányzat, így próbált kedvet csinálni a Föld napi programsorozathoz kapcsolódó kerülettakarítási akcióhoz.
Jó lenne, ha minél több virág díszítené a Hegyvidék lakóházainak ablakait, a teraszokat, a bérházak udvarait. Különösen a belső városrészek otthonosabbá, szebbé tételében játszanak fontos szerepet a különböző szép növények. Az önkormányzat az idén is jó példát mutat, hiszen hamarosan muskátlik kerülnek a Böszörményi úton, a Csörsz utcában és a Jagelló úton felszerelt kaspókba, valamint a polgármesteri hivatal és a kerületi fenntartású közintézmények ablakaiba.
 
muskatli1
Lovas Pál alpolgármester is segédkezett a virágosztásban
 
A harmadik alkalommal megrendezett virágosztás ezúttal kilenc helyszínen zajlott, a lakóhely igazolására most sem volt szükség, a lakcím felírása után bárki hazavihetett egy tálca muskátlit. A polgármesteri hivatal és az intézmények munkatársai mellett az önkormányzati képviselők is kivették részüket a munkából, az alpolgármesterek, Lovas Pál és Kovács Lajos saját választási körzetükben segédkeztek a növények szétosztásában.
 
Kesztyűt húzva a kerülettakarítási akció élére állt Pokorni Zoltán. A polgármester a Pethényi úti gyülekezőhelyen elmondta: először fordult elő, hogy a muskátliosztás napján hívják kerülettakarításra a polgárokat. Péchy László önkormányzati képviselőtől származik az ötlet, hogy az önkormányzat kérje meg a lakókat, segítsenek rendet tenni a kerületi zöldterületeken. A felhívás nyitott fülekre talált, ennek köszönhető, hogy a Föld napja hetében a svábhegyi kutyabarátok már kitakarították a Pethényi út környékét, míg a Trencséni utcai játszóteret kisgyermekes családok vették „pártfogásukba”.
 
muskatli2
A takarítási akciót a polgármester vezette
 
Pokorni Zoltán ugyanakkor kiemelte, a polgárok együttműködésére nem azért van szükség, mert az önkormányzatnak nincs elég pénze a közterületek tisztán tartására. Sokkal inkább szemléletformálásról van szó, hiszen a remények szerint a takarításban részt vevők számára felértékelődik a kerület tisztaságáért dolgozók munkája, és nem dobják el többé az utcán a papír zsebkendőt, vagy a cigarettacsikket. A legnagyobb motivációt éppen az jelenti, ha az emberek látják, hogy ismerőseik, szomszédjaik is részt vesznek a munkában, hiszen a „távolinak” tűnő önkormányzat erőfeszítéseit sokszor nem veszik eléggé komolyan.
 
Péchy László szerint az emberekben él a tiszta, rendezett közterületek iránti igény, az önkormányzat csupán annyit tesz, hogy megteremti a kerülettakarítás szervezett feltételeit. A Hegyvidék lakóinak javaslatára az idén nyolc helyszínre telepítettek hulladékgyűjtő konténereket, valamint ingyen biztosították a szemétgyűjtő zsákokat és a műanyag kesztyűket.
 
(em.)