Négy új játszótér egy év alatt

Az utóbbi évek legátfogóbb kerületi játszótér-rekonstrukciós programja valósult meg az idei esztendőben. A tavaly megkezdett fejlesztéseknek köszönhetően Hegyvidék immár valamennyi kerületi fenntartású játszótere megfelel a szigorú uniós szabványoknak. A felújítások mellett a Széchenyi-emlék úton, a Rácz Aladár úton, a Böszörményi úton és a Kempelen Farkas utcában új játszótereket épített az önkormányzat, míg a Rege parkban egy kötélpályát magában foglaló erdei tornapálya készült.
A környék lakóinak kérésére homokozót, hintát és ivókutat építettek az utóbbi években teljes egészében felújított, modern játszószerekkel felszerelt Pagony utcai játszótérre. Birtokba vehették a gyerekek a rugós játékokat, a homokozót, a bölcsőüléses hintát és egy különleges körjátékot a Deres úti játszótéren. A kicsik biztonsága érdekében a területet a hegyvidéki környezethez illő, fából készült karámkerítéssel és sűrű sövénnyel határolták, a játszószerek környékét pedig eséscsillapító burkolattal látták el.
 
A Széchenyi-emlék úti, körbekerített játszótéren egyebek közt rugós játék és hinta várja a gyerekeket. Fészeküléses hinta, homokozó és rugós játék került a Rácz Aladár úton újonnan kialakított játszórészre, míg a Böszörményi út alsó szakaszán, a volt autós telep helyén épített zárható játszótér homokozót, rugós játékot és mérleghintát kapott. A Szarvas Gábor út felőli kerítés nyomvonalának áthelyezésével kétszáz négyzetméteres játszófelülettel gazdagodott a Szent Család park. Az újonnan kialakított játszórészre mérleg- és fészekhintát, valamint mászófalat telepítettek, a korábban kialakított homokozó betonszegélye pedig gumiborítású lett.
 
16_Page_01_Image_0002
 
Jelentős átalakulás zajlott a Margaréta parkban. A polgármesteri hivatal mögötti zöldterületre a már meglévő játékok mellé hinta, csúszdás homokozó és mérleghinta került. Gondoltak a legkisebbekre is, őket külön homokozó és csecsemőhinta várja. A játszótér különlegessége, hogy az átvezető járda közepén térkőből kirakott ugróiskolán játszhatnak a gyerekek.
 
Felújították a közkedvelt régi fa kisvasutat, az uniós előírásoknak megfelelően alakították át a Rege park régi játszóterét, míg a Kőbüfé melletti részen látványos erdei tornapálya épült. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas időtöltést kínáló, tizenegy speciális mozgásfejlesztő játszó- és sporteszközt magában foglaló rekreációs felület leglátványosabb része a Budapesten egyedülálló, huszonöt méteres kötélcsúszda.
 
Befejeződött a tavaly megkezdett hintaprogram: a kisgyermekes családok kifejezett kérésére több helyre csecsemőhintákat, valamint különleges, többszemélyes fészekhintákat helyeztek ki. A megszokott laphinták mellett a legkisebbek számára készült bölcsőüléses hinták kerültek a Hollósy Simon utcai, a Pagony utcai és a Diana parkban kialakított játszótérre, míg a Rege park és a Rácz Aladár út vadonatúj játszótere fészekhintát kapott.
 
Az új játszószerek megóvása és az éjszakai rendbontások megakadályozása érdekében a Böszörményi úti, a Hollósy Simon, a Margaréta és a Pagony utcai játszóterek kapuit sötétedés után a kerületi közintézményekre vigyázó HEBA biztonsági szolgálat emberei bezárják.
 
(mm.)