Nem lesz új átkötő út

Nem létesítenek új közúti kapcsolatot a Melinda és a Rácz Aladár út között. Az útépítéstől környezetvédelmi okok miatt tekintett el az önkormányzat, ugyanis az egyetlen lehetséges nyomvonalon több száz fát kellett volna kivágni.
A Melinda és a Rácz Aladár út között jelenleg használt összekötő út magánterületen vezet, a telek tulajdonosa azonban január elsejével jogszerűen lezárja az útszakaszt az autóforgalom elől. Az eredeti elképzelés szerint néhány száz méterrel feljebb egy önkormányzati tulajdonú, erdős területen új út épült volna. A tervezéskor azonban kiderült, hogy a Mártonhegyi úton egyébként is megoldott a forgalom elvezetése, a forgalomszámlálási adatok pedig nem igazolják az átkötő út létjogosultságát. A felmérések szerint ugyanis a jelenlegi úton közlekedők csak húsz százaléka kerületi, a többi autós jellemzően az agglomerációból érkezik, és menekülőútnak használja a szűk hegyvidéki utcákat.
 
Ráadásul az új közút kialakítása több száz fa kivágásával járna együtt, ami nem szolgálja a kerület érdekeit, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a természeti környezet védelmét szem előtt tartva eltekint az átkötő út megépítésétől. Nem maradnak ugyanakkor fejlesztés nélkül a környékbeliek, ugyanis a forgalmi helyzet javítása érdekében még ebben az évben átépítik a Melinda utat. Elkészülnek a kétirányú forgalom folytonosságát biztosító kitérők, megújul a közvilágítás, valamint az egész útszakaszt újraaszfaltozzák. A további fejlesztésekről a környék lakóinak véleményét is kikéri az önkormányzat.
 
mm.