Neuropathia Centrum nyílt a János kórházban

Átadták a Szent János Kórházban az ország negyedik neuropathia centrumát. A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődményének, a kóros anyagcsere-folyamatok miatt kialakuló idegrendszeri károsodásnak korábban nem volt megoldott a szervezett szűrése, holott a diabéteszes neuropathia késői felismerése végtag-amputációhoz vezethet.

A Wörwag Pharma támogatásával átadott neuropathia központban a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel várják a betegeket (képünkön). Rendelkezésre áll a többi között az a speciális tapasz formájú neuroteszt, amelyet a talpra helyezve nagy biztonsággal kiszűrhető a fennálló idegrendszeri károsodás. Szintén a Wörwag Pharma gondoskodik a centrumban dolgozó orvosok, valamint a neuropathia diagnosztizálásában érdekelt háziorvosok, szakorvosok és asszisztensek továbbképzéséről.

neuropathia

Jelenleg óvatos becslések szerint is legalább egymillió cukorbeteg él Magyarországon, és másfél millióan cukorbetegséget megelőző állapotban vannak. A diabéteszesek közel harminc százalékát érinti a neuropathia, amely a nagyér betegségei mellett a második leggyakrabban előforduló szövődmény.

Közülük évente mintegy háromezren esnek át végtag-, elsősorban lábamputáción, holott a tünetegyüttes korai diagnosztizálásával, majd a megfelelő és időben elindított kezeléssel az amputációk legalább nyolcvanöt százaléka megelőzhető lenne. A neuropathia ugyanakkor károsíthatja az élettani, kedvezőtlenül befolyásolja a szív- és érrendszeri, illetve az emésztési funkciókat. A neuropathiás beteg az érzékelési képesség csökkenéséről számol be, ugyanakkor jelentkezhet megmagyarázhatatlan, éles fájdalomérzet is. Az érzékelés zavara miatt a cukorbetegek gyakran lábon hordják ki a szívinfarktust, és gyakori tünet a talpon, sarkon kialakuló, fájdalom nélküli, de elfekélyesedő seb, ami könnyen amputációhoz vezethet.

A diabéteszesek legalább fele nem tud betegségéről, ezért nem jár sem kezelésre, sem szűrésekre. A János kórház új neuropathia centrumában most mindenki számára lehetőség nyílik a szükséges vizsgálatok egy helyben történő elvégzésére, majd ezt követően a diabétesz szakambulancián a gyógyító terápia megkezdésére. Szakemberek azt tanácsolják, hogy évente legalább egyszer minden cukorbeteg menjen el neuropathia-szűrésre.

(emem)