Nyakunkon az influenza

Fokozatosan nő a fertőzöttek száma, Magyarországot is elérte az influenzajárvány. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a gyerekek mellett a 15–34 éves korosztály a leginkább érintett, az ennél idősebbeket egyelőre elkerüli a vírus. A betegek harmada budapesti.
Lapzártánk idején hivatalosan egyelőre a közép-magyarországi és a nyugat-dunántúli régióban van influenzajárvány, ugyanis a megbetegedések száma ezeken a területeken átlépte a küszöbértéket. A vírus terjedésének eddigi ütemét figyelembe véve néhány héten belül válhat országossá a járvány.
A betegek háromnegyede felnőtt, negyede gyermek, míg az idősebbek a tapasztalatok szerint csak a járvány utolsó heteiben dőlnek ágynak, igaz, nekik kell leginkább tartaniuk a szövődményektől. Az egyébként jó egészségnek örvendő fiatalok is fokozott veszélyben vannak, ugyanis a vírus leginkább fertőző, H3N2 A-típusának legújabb módosult változata most először jutott el Magyarországra.
Gyakorlatilag bárki elkaphatja, azonban az alapvető óvintézkedések betartásával jelentősen csökkenthető ennek kockázata. Lehetőség szerint kerüljük el a gócpontnak számító, zsúfolt helyeket – a vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed –, a szokásosnál gyakrabban mossunk kezet, a többiek egészsége érdekében pedig mindig használjunk zsebkendőt. Öltözzünk rétegesen, hordjunk sapkát és sálat, válasszunk vastag talpú cipőt, ezzel megelőzhetjük a meghűlést, és vele az influenza kialakulását.
nyakunkon
A legújabb kutatások szerint a bőséges táplálkozás segít legyőzni a betegséget, a jóízű evés ugyanis erősíti az influenzát legyőző immunválaszt.
Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, főleg C-vitaminban gazdag citrusféléket és kiwit. Ha megbetegszünk, függesszük fel az esetlegesen megkezdett fogyókúrát. Hatékony védettséget jelent az influenzaoltás, az idén másfél millió vakcina áll a háziorvosok rendelkezésére.
A vírus három fő típusa, a H1N1 A, illetve a H3N2 A és B oly mértékben variálódott, hogy a korábban szerzett immunitás már hatástalan, ezért meg kellett változtatni az oltóanyagot. A szakemberek szerint azonban nem kell súlyosabb járványra számítani, mert a modifi kálódott vírustörzseket a föld déli féltekéjén – ahol júniustól szeptemberig tart az influenzaszezon – már tavaly ismerték, így volt idő az ellenanyag kifejlesztésére. Az oltást követően a védettség általában egy héten belül kialakul. Az idősebbek esetében az immunitás eléréséhez két hétre van szükség. Mivel az influenzavírusok képesek megváltoztatni antigén szerkezetüket, azoknak is érdemes újra beoltatni magukat, akik tavaly már megkapták a vakcinát.
nyakunkon
A betegség tünetei között a leggyakoribbak a hirtelen kialakuló magas láz, fejfájás és izomfájdalmak, amit száraz, később hurutossá váló köhögés követ. Egészséges felnőtteknél általában elegendő a néhány napos ágynyugalom és lázcsillapítás, azonban ha nem gyengülnek a tünetek, orvoshoz kell fordulni. Gyerekek és idősek esetében az első tünetek megjelenésekor ajánlatos szakember segítségét kérni, aki ki tudja zárni az influenzához hasonló, de sok esetben jóval súlyosabb fertőzéseket.
MM