Nyelvi képzések a Rendőrakadémián

Sokan titokzatos, megközelíthetetlen intézménynek hiszik a Böszörményi úti, hatalmas, zöld rácsos kerítéssel és térfigyelő kamerákkal védett rendészeti oktatási központot, amely azonban a látszat ellenére mindenki számára elérhető szolgáltatásokat is kínál: nyelvi képezésekkel és nyelvvizsgázási lehetőséggel várja az érdeklődőket.
A sokak által csak „FBI-akadémiaként” emlegetett Nemzetközi Oktatási Központot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tartja fenn a Böszörményi út 21. alatt. A hajdanvolt csendőrlaktanya épületeiben működik az amerikai és a magyar kormány együttműködéseként létrehozott Nemzetközi Rendészeti Akadémia, az ILEA (innen a kapcsolódás az amerikai FBI-hoz), s itt kapott helyet a Közép-európai Rendőrakadémia (KERA), valamint az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) is.
 
A Nemzetközi Oktatási Központban számos rendészeti szakmai képzés zajlik, ezenkívül nyelvoktatás és nyelvvizsgáztatás is folyik, amelyeken egy ideje bárki részt vehet. Láng Nóra, a nyelvi szekció vezetője lapunknak elmondta: 1999-ben kezdtek el nyelvet oktatni az intézmény szakmai kurzusain részt vevő, különböző nemzetiségű hallgatóknak, majd 2006-ban nyelvvizsgaközponttá is váltak, azaz az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központja által felügyelt Origo – közismertebb nevén „Rigó utcai” – nyelvvizsgát azóta helyben le lehet tenni.
 
Lényegében a vizsgahellyé alakulással vált nyitottá a „titokzatos” Böszörményi úti komplexum, ahová bárki mehet vizsgázni angol, német, francia és orosz nyelvből. Ugyanezeket a nyelveket el is lehet sajátítani az akkreditált felnőttképzési intézményként minősített Nemzetközi Oktatási Központ nyilvános nyelvtanfolyamain. Láng Nórától megtudtuk: legközelebb május 4-én indulnak kiscsoportos, 30 és 60 órás lakossági nyelvtanfolyamaik. A jelentkezési határidő április 24-e, a szintfelmérést pedig április 27-én 17 órakor tartják. A tervek szerint nyáron újabb tanfolyamokat szerveznek, például a szünidejüket töltő iskolások számára egy hónapos intenzív kurzus indul.
 
nyelvi
 
A nyelvi szekció vezetője megemlítette, hogy a nyelvtanfolyamok hallgatói a szakmai képzéseken részt vevőkhöz hasonlóan az intézmény összes kiegészítő szolgáltatását igénybe vehetik. Ingyenesen használhatják az egykori lovardából átalakított sportközpont modern fitneszklubját, tornatermét, tenisz- és kosárlabdapályáját, továbbá a központ könyvtárából is díjmentesen kölcsönözhetnek különböző tankönyveket. A nyelvkönyveket kedvezményesen vásárolhatják meg a hallgatók.
 
A fővárosban és az agglomerációban élők általában nem tartanak rá igényt, mégis, azok számára, akik az ország távolabbi vidékeiről vagy külföldről jönnek az intenzív nyelvtanfolyamokra, óriási vonzerőt jelent, hogy a központ kollégiumában megszállhatnak és étkezhetnek, ugyancsak jutányos áron. A szolgáltatásokért, köztük a nyelvtanfolyamokért és a nyelvvizsgákért, májustól már üdülési csekkel is lehet fizetni.
 
z.
 
A Nemzetközi Oktatási Központ nyelvi képzéseivel és vizsgáival kapcsolatban további információ Láng Nórától kérhető. Telefon: 441-1564, 06-20-434-2868. E-mail: lang.nora@nokitc.hu.