Nyelvtanból jeles

Kiváló eredmények születtek a harmadik és negyedik osztályos gyerekek számára meghirdetett kerületi komplex alsó tagozatos helyesírásversenyen a Jókai Mór iskolában. A győztes bejutott a budapesti döntőbe.
A versenyre a kerületi iskolák legjobb alsó tagozatos nyelvtanosai kaptak meghívást. Mindkét korosztály hasonló típusú, de nehézségében eltérő feladatlapot kapott, a kisebbeknek így valamivel könnyebb kérdések jutottak.
 
nyelvtanbol
A negyedik osztályos Nényei Lujza a legjobbak közül is kiemelkedett
 
A tollbamondás, betűpótlás, az igeragozás, a „ly” és a „j”, illetve a rövid és hosszú magánhangzók alkalmazása jól ment a harmadikosoknak, azonban a szótagolás és az elválasztás sokak számára nehézséget okozott. Szintén többeknek meggyűlt a baja a hiányosan megadott szólások kiegészítésével. Az elválasztás és az öszszekevert közmondások rendbetétele a negyedikeseket is próbára tette, helyenként a tulajdonnevek helyesírása is akadozott, azonban a többi feladatot szinte mindenki hiba nélkül, vagy csupán egy-két apróbb hibával oldotta meg – tájékoztatta lapunkat Gilicze Zoltán. A HUNNIAREG Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központjának igazgatóhelyettese elmondta: a harmadikosok maradéktalanul kihasználták a rendelkezésre álló egy órát, míg a nagyobbak jóval szintidőn belül beadták feladatlapjaikat. Nehéz dolga volt a zsűrinek az értékeléskor, hiszen a rendkívül szoros versenyben a harmadikosok között a győztes csupán négy ponttal előzte meg a harmadik helyezettet, míg a legjobb negyedikesek valamennyien a tízszázalékos hibahatáron belül maradtak.
 
A negyedik osztályosok között kiemelkedett a győztes, Nényei Lujza teljesítménye, aki az elérhető 160 pontból 155-öt szerzett meg, így ő képviseli majd Hegyvidéket április végén a Fazekas Mihály gimnáziumban sorra kerülő budapesti döntőben.
 
(mm.)