Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Idén járnak le az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal elsőként megkötött, öt évre szóló támogatási megállapodások. A felújítási pályázat keretében mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak a lakóközösségek. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.
onkorm1
Az Agancs utcai társasház hétmillió forint támogatást kapott
 
Az Agancs utca 28–30. alatti, egykori üdülőszállóból kialakított Arosa társasház 2004-ben kötött szövetségi szerződést az önkormányzattal. A mintegy hétmillió forintos támogatásnak köszönhetően az elmúlt években megtörtént az erkélyek vízszigetelése, felújították a korlátokat, kaputelefon-rendszert építettek ki és megjavították a kéményeket.
 
onkorm2
A fűtési rendszer komputerizált
 
Eredetileg két év alatt készült volna el a legnagyobb beruházást igénylő fűtéskorszerűsítés. A lakóközösség azonban úgy döntött, hogy lakástakarék-pénztárral kombinált hitelt vesz fel, így egy év alatt befejeződhetett a fejlesztés. Ahhoz, hogy a korszerűsítés teljes legyen, szükség volt a Nemzeti Energia Program pályázatán elnyert hárommillió forintos támogatásra is. Ennek köszönhetően a régi, rosszul működő kazánok lecserélése mellett valamennyi lakásban kiépítették a fűtés szabályozására is alkalmas egyedi mérőket. A négy elektronikusan vezérelt kondenzációs kazán több mint harmincszázalékos energiamegtakarítást eredményezett.
 
onkorm3
A régi kazánokat újakra cserélték
 
Boldog Krisztina közös képviselő elmondta: a fűtési költségek csökkentésével szinte teljes egészében fedezni tudják a felvett bankkölcsön havi részleteit. A közel százszázalékos hatékonyságú rendszer működésének lényege, hogy képes hőenergiát kinyerni a gáz elégetésekor termelődő füstgázból. Hegyvidéken az Agancs utcai társasház az elsők között alkalmazza a kondenzációs elven működő, környezetbarát fűtési technológiát.
 
(m.)