Önkormányzati támogatás a méhnyakrák megelőzéséhez

Tudományosan bizonyított tény, hogy a méhnyakrák kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti a HPV vírus elleni oltás, ehhez mégsem ad támogatást az állam. A hegyvidéki önkormányzat ezért Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére úgy döntött: a kerületi leánygyermekek beoltásához – a szociális helyzettől függő mértékben – támogatást nyújt az érintett családoknak.
A méhnyakrák súlyos betegség, amely életveszélyes és későn felfedezve gyakran gyógyíthatatlan. Kialakulásának első számú felelőse a humán papillomavírus (HPV), amely az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. A szexuálisan aktív nők több mint fele megfertőződik HPV-vel élete során. A nők daganatos eredetű megbetegedései közül a mellrák után a méhnyakrák áll a második helyen a haláloki statisztikákban világszerte: a becslések szerint minden évben mintegy 500 ezer új eset fordul elő, és évente 260 ezer nő veszíti el életét méhnyakrák következtében. Magyarországon évente 1200 nőnél jelentkezik invazív méhnyakdaganat, és 500 fiatal, középkorú nő hal meg a betegségben. A magyarországi halálesetek száma az európai átlag háromszorosa.
 
Az orvostudomány fejlődése következtében ma már van lehetőség védőoltásra. A jelenleg kapható oltóanyag a vírus négy gyakori típusa ellen nyújt védettséget. E négy típus közül kettő a méhnyakrák eseteinek 70 százalékáért, a másik kettő pedig a méhnyakrák mellett a nemi szervi szemölcsök 90 százalékáért felelős, tehát a szemölcsök 90 és a daganatok 70 százaléka ma már megelőzhető. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor a leghatékonyabb a lányok és fiatal nők oltása (immunizációja), ha még nem kezdték el a nemi életet. Felmérések szerint a védőoltást a 13 éves lányok esetében a legcélszerűbb elvégezni, így előzhető meg a betegség kialakulása és biztosítható a jövő nemzedék védettsége.
 
– A HPV elleni védőoltás-sorozat nem olcsó, a piaci ára közel kilencvenezer forint, emiatt nem engedheti meg magának minden család, hogy leánygyermekük megkapja ezt a vakcinát. Az állam feladata lenne, hogy a központi költségvetésből vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával segítse a lányokra, fiatal nőkre halálos veszélyt jelentő méhnyakrák elleni küzdelmet, az ehhez szükséges kormányzati döntés azonban mindeddig nem született meg. Az önkormányzat ezt a jelenlegi, igazságtalan helyzetet, ami a nehéz körülmények között élőket bünteti még jobban, nem nézheti tovább tétlenül, ezért döntöttünk úgy, hogy ettől az évtől kezdve támogatjuk a kerületben élő, tizenhárom éves lányok beoltását – mondta el Pokorni Zoltán, aki élére állt a szakemberek által szorgalmazott, HPV-vírus elleni kerületi védőoltásprogramnak.
 
A polgármester kiemelte, hogy minden érintett leánygyermek szüleinek támogatást nyújtanának, a szociális helyzettől függően az oltóanyag 20, 50 vagy akár 100%-át is átvállalják. A védőoltást egymás után háromszor kell beadni a kívánt hatás elérése érdekében: az első oltás egy kiválasztott időpontban történik, a másodikra az első injekció beadása után egy hónappal kerül sor, míg a harmadik szúrást fél évvel az elsőt követően kell elvégezni a házi orvosnál. Az önkormányzat a védőoltás költségeinek fedezetéül az idei költségvetésben 12,5 millió forintot különített el.
 
z.