Óvakodj a fémtől!

Karácsony közeledtével az ajándékok keresgélése közben fel sem merül bennünk, hogy a meglepetésnek szánt bizsu, ékszer vagy karóra kellemetlen tünetek forrása lehet. Pedig a fémallergia – hasonlóan a legtöbb allergiás betegséghez – egyre több embernek okoz panaszokat.

Az allergia túlérzékenységet jelent, amely az immunrendszer kórosan fokozott reakciókészsége következtében egyes allergiatípusokra jellemző tünetcsoportot hoz létre. Téves az elképzelés, hogy az allergiásnak gyenge az immunrendszere, és ezért úgynevezett „immunerősítőkre” van szüksége. Minden allergiás betegség erőteljesen működő immunrendszert feltételez. Nem véletlen, hogy a fiatalok között fordul elő leggyakrabban.

Gyakori „bűnös” az ízületi protézis
A pollenallergiákról már sokat hallottunk, a fémallergia azonban „rejtélyesebb” probléma. Lássuk, miben különbözik a kettő! A tünetek kialakításában az immunrendszer más alkotóelemei vesznek részt. A fémallergia a késői túlérzékenységek csoportjába tartozik. Mint az allergiák döntő többsége, előzetes találkozást feltételez az allergizáló anyaggal (ami nem feltétlenül az első találkozás!), amikor is az immunrendszer sejtjeinek szintjén végbemegy egy változás, amely előkészíti a tünetek kialakulását.

A tünetek a következő kontaktust követő két-három nap múlva alakulnak ki. Jellemzően viszkető kiütések jelennek meg azon a területen, ahol a bőr az allergiát kiváltó fémmel érintkezett. Jellegzetes tünetek jelentkezhetnek a szájüregben is (fogászati anyagok okozta allergiák), nagyon gyakori okozói a fémallergiának az ízületi protézisek. Az ilyen műtéten átesett betegek közel fele válik fémallergiássá.

2009_24_Page_20_Image_0003

Számos esetben évekig nem derül ki, hogy a protézis körüli fájdalmas gyulladás oka a beültetett anyagra kialakult allergia. A fémallergia leggyakoribb kiváltója a nikkel. Egyes felmérések szerint előfordulása meghaladja a 30%-ot. Különösen nagy a kockázat a fiatal hölgyeknél, a piercinget viselőknél és a már említett ízületiprotézis-műtéten átesettek között. Furcsa, egyes nikkel-túlérzékeny betegek körében tapasztalt tünetek a testen megjelenő csalánkiütések, a kiterjedt ekcéma, a fejfájás, a vérszegénység, a fáradékonyság, a hasi görcsök, a puff adás, de hólyaghurut és nőgyógyászati gyulladások is előfordulhatnak. Ezek oka a táplálkozással bevitt nikkel. Olasz kutatók fejlesztették ki a „Szisztémás nikkelallergia-szindróma” névvel illetett tünetcsoport kezelésére alkalmas készítményt.

Vizsgáljuk meg az áru összetételét!
Sokszor vált ki fémallergiát a kobalt, a króm, a higany, de előfordul túlérzékenység aranyvegyületekre, rézre, sőt titániumra is. A fémeket gyakran ötvözetként használják. Nem szabad elfelejteni, hogy ekkor is jelentkezhetnek panaszok az allergiás betegnél! Az influenza elleni védőoltások kapcsán ismételten aktuálissá vált a higanyvegyületekre kialakult túlérzékenység kérdése. A H1N1 vakcina viszonylag magas thiomersal-tartalma sokakban kelt aggodalmat. Ha felmerül az allergia gyanúja, nem árt tisztázni. Gyakran találkozunk az üzletekben a „hipoallergén” megjelöléssel.

Ez csak abban az esetben igaz, ha az áru nem tartalmazza pontosan azt az anyagot, amelyre leendő viselője esetleg allergiás. Minden esetben meg kell tehát vizsgálnunk az összetételt, nem kétségbe vonva a forgalmazó jó szándékát. Az áru allergén vagy hipoallergén voltát egyedileg lehet csak elbírálni.

Mi a teendő, ha valaki fémek által kiváltott gyanús tüneteket tapasztal? A korrekt fémallergiavizsgálat fájdalmatlan, de kissé hosszadalmas procedúra. Lényege: a hát tünetmentes bőrére speciális tapaszt ragasztanak fel, amelynek kamrácskái tartalmazzák a gyanúba vett anyagokat. A teszt leolvasása 48, 72, 96 óra és 7 nap múlva történik. A leolvasás és a lelet értékelése tapasztalatot igényel, mert különböző álpozitív reakciók tévútra vihetik a beteget vagy kezelőorvosát.

Pozitív teszt esetén az allergológusnak először is el kell döntenie, hogy egyértelmű-e a lelet és a tünetek közötti összefüggés. Erre azért van szükség, mert a beteget felesleges többoldalas tilalmi listákkal terhelni. Ha az összefüggés fennáll, az illető anyag kerülése hozhat tartós tünet- és panaszmentességet.

Dr. Balogh Katalin
Budai Allergiaközpont