Óvodások mesevilága

A kerületi óvodások munkáiból összeállított kézműves kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban. A folyosógalérián és a vitrintárban bemutatott rajzok, bábok, maszkok, papírmasék és kisplasztikák a mesék világába kalauzolják a nézőt.
A mesékből táplálkozó gyermeki fantázia elevenedik meg a Hunniareg Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központja szervezésében megrendezett új kiállításon az önkormányzat épületében. A vitrintárba a maszkok, bábok és papírmodellek, a folyosógaléria falára pedig a rajzok és festmények kerültek. A megnyitón Pokorni Zoltán kiemelte: nagy öröm, hogy a gyerekek munkái ott láthatók, ahol rendszeresen hírneves művészek alkotásai kapnak helyet. A polgármesteri hivatalba érkezők ily módon megtapasztalhatják, milyen magas színvonalú művészeti nevelés zajlik a hegyvidéki óvodákban.
 
ovodasok1
 
A polgármester szerint óvodáskorban különösen fontos, hogy a gyerekek szabadon alkossanak, ne pedig kész képeket kapjanak. A televízió „tökéletes” élményének, lenyűgöző képeinek a kicsik nem tudnak ellenállni. Pokorni Zoltán éppen ezért azt javasolja, hogy az óvodások hallgassanak minél több mesét, mert az segíti legjobban a belső képalkotás folyamatát, ami nem csupán a későbbi összetett intellektuális gondolkodás egyik alapja, hanem egyben gyógyszer is. A gyerekeknek ugyanis éppen ugyanúgy vannak gondjaik, mint a felnőtteknek, félelmeiket azonban képek, történetek formájában dolgozzák fel. Amikor megörökítik a meséket, egyúttal a bennük lévő feszültséget rajzolják ki magukból, így ha nem hagyjuk szabadon alkotni, kis túlzással beteggé tesszük őket. A gondtalan festés, rajzolás, mintázás tehát megalapozza a felnőttkori sikereket, s az már csak ráadás, hogy a képek magától értetődő kedvessége megmelengeti a nézők szívét, és vidámságot csempész a hétköznapok szürkeségébe.
 
Kovács Zsuzsa, a tárlatot szervező Hunniareg óvodai szaktanácsadója elmondta: a kiállításra minden óvoda más-más mesét dolgozott fel. A gyerekek az óvónők vezetésével különböző technikák segítségével jelenítették meg a három nyuszi, az igazmondó juhász, az aranyszőrű bárány vagy éppen a három pillangó történetét.
 
ovodasok2
 
Ezúttal nem értékelték az alkotásokat, a kiállításon részt vevő valamennyi gyermek oklevelet, az óvodák pedig ajándékot kaptak. Kovács Zsuzsa kiemelte: Hegyvidéken az óvodai esztétikai nevelés során kiemelt szerep jut a művészeti foglalkozásoknak. A mesék alapján készített alkotások legnagyobb erénye, hogy megvalósul bennük az irodalom, az ének és a vizualitás egysége.
 
(mm.)