Párizs királynőjének titkai

Lapunk egy korábbi számában már szóltunk Körmöczi Zsuzsa ötven esztendővel ezelőtti Roland Garros-diadaláról. Az évforduló tiszteletére Gyenes András kötetbe rendezte a legendás teniszbajnok életének jelentős állomásait, sőt, még egy igazi csemegével is meglepte a sportág szerelmeseit.

„A könyvben való közreműködéshez, bevallom, akkor lett igazán kedvem, amikor ’új hullámos’ televíziós riporterek, túlzottan magabiztos újságírók mondatai enyhén szólva felborzolták a kedélyemet. A múltidézésekből rendre kihagyták azt a Körmöczi Zsuzsát, aki a legsikeresebb és a legnagyobb magyar női teniszjátékos volt, ez pedig megfellebbezhetetlen tény” – így ajánlja munkáját a szerző az olvasók figyelmébe az előszóban.

A Roland Garros-trófea kicsinyített másával
A Roland Garros-trófea kicsinyített másával
a hegyvidéki pályán

A „megfellebbezhetetlen tényről” szóló kötet két részből áll. Az első rész egy 1961-ben már napvilágot látott könyv, címe: A tenisz varázsa, írója pedig maga Körmöczi Zsuzsa. Ebben a híres sportoló vall életéről, valamint rövid összefoglalást nyújt pályán szerzett szakmai tapasztalatairól, áttekintést adva a különböző ütésfajtákról, edzésmódszerekről, szakkifejezésekről. A sorokból egyértelműen kiviláglik: abban az időben is hallatlan kitartásra, szinte megszállottságra volt szüksége az embernek ahhoz, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el.

Megelevenedik a teniszező felfedezője, Zeitler János, az első komolyabb hazai és külföldi sikerek, valamint a fasizmus évei, amikor Körmöczit zsidó származása miatt megpróbálták teljesen ellehetetleníteni. A legnagyobb akaraterőről tanúbizonyságot téve azonban pályafutása éppen a második világháború után ívelt sosem látott magasságokba: Roland Garros-győzelem, bronzérem Wimbledonban, világranglistás második helyezés, Év Sportolója-díj tanúskodik erről. A bajnoknő mindezekről szerényen vall: „Nem volt sima ez a pálya, sok természetes és mesterséges akadályt rejtett, amelyek leküzdéséhez erőt csupán a tenisz, a sport iránti végtelen szeretetem kölcsönzött. Sportpályafutásom egyes állomásai a régi közmondás igazát példázzák: nincsen rózsa tövis nélkül…”

A párizsi Roland Garros-diadal ötvenedik évfordulója tiszteletére kiadott kötet második részében családtagok, versenyzőtársak, tisztelők emlékeznek. Lánya, a teniszedzőként tevékenykedő ifj. Körmöczi Zsuzsa őszintén beszél édesanyjáról, akinek mindig fontos volt az otthon melege. A vele készült interjúban úgy elevenedik meg a híres sportember, ahogyan rajta kívül senki sem láthatta. Mesél az utolsó, betegséggel terhelt időszakról is. Megszólal még többek között Szepesi György, Vitray Tamás, Gallov Rezső, Székhelyi József, Juhász Előd, Vándor Kálmán, valamint Ungvári Tamás. Az írásokat számos fotó egészíti ki. Ezek sorában versenyeken elkapott pillanatok éppúgy szerepelnek, mint a család Goldmark Károly utcai teniszpályáján készült felvételek.

párizs...

Az ifj. Körmöczi Zsuzsa magánkiadásában megjelent, Párizs királynőjének titkai című kötet méltó emléket állít a kiváló sportolónak. A Budavári Litea könyvesboltban decemberben rendezett bemutatón az is kiderült, hogy a közeljövőben hajdani egyesülete, a Vasas teniszcentruma Körmöczi Zsuzsa nevét veszi fel, valamint létrehoztak egy szintén a sportolónőről elnevezett alapítványt, amely a fi atal tehetségeket hivatott támogatni. Így remélhetőleg a jövendő múltidézésekből már nem marad ki hazánk máig legeredményesebb női teniszezője.

Janzsó Tamás