Pénzügyi megszorítások – nem indul el a Királyhágó tér fejlesztése

A Királyhágó tér átalakítása a kormány pénzügyi megszorításai miatt nem indul el – jelentette be Váczi János, a polgármesteri kabinet vezetője azon a lakossági fórumon, amelyet az Élhető Hegyvidékért Egyesület szervezett. A fórumon megerősítette: a képviselő- testület döntése értelmében a terület fejlesztési programja lekerült a napirendről.
Az ország valamennyi önkormányzatának szembe kell néznie azokkal a problémákkal, amelyeket a kormány megszorításai okoznak. Az akár 120 milliárd forintot is elérő forráscsökkentés, az ebből eredő kötelező ellátások finanszírozásának további csökkentése és az áfaemelés a Hegyvidék gazdálkodását is nagymértékben befolyásolják. Ennek egyik következménye, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégiában szereplő akcióterületi fejlesztések közül most csak egy kiemelt projekt elindítására van mód – mondta az Élhető Hegyvidék Egyesület által szervezett lakossági fórumon Váczi János (kis képünkön).
 
19_Page_03_Image_0005
 
A polgármesteri kabinet vezetője kiemelte, hogy a művelődési központ felújítását és környezetének rendezését – a Sirály utcában felszín alatti mélygarázs és szolgáltatóegységek kialakítását, a felszínen a biopiac bővítését, valamint a Gesztenyés kert zöldterületének rehabilitációját – tudják elkezdeni, erre ugyanis feltételesen már elnyertek 900 millió forint európai uniós támogatást. A többi beruházási terv – így a Királyhágó téri pihenőterület bővítése, illetve a későbbi ütemekben tervezett Márvány utcai és Böszörményi úti fejlesztés – lekerült a napirendről. A kormány jelentős pénzügyi megszorításai ugyanis több százmillió forintos többletteherrel sújtják az önkormányzatot.
 
A fórumon Tulcsik Edit, az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke azt kérte, később se alakítsák kétirányúvá a Királyhágó utcát, a forgalomnövekedés ugyanis hátrányosan érintené az utcában élőket. Mások a jelenlegi parkolóhelyek megőrzése mellett érveltek, ami különösen az idősek számára lenne fontos. Volt, aki az egyirányú utak mai rendszerének megtartását, illetve a kisebb balesetveszély érdekében újabb egyirányú utak kialakítását javasolta.
 
19_Page_03_Image_0004
 
Többen is érdeklődtek, beépül-e a Királyhágó téri foghíjtelek, lesz-e ott közpark. A terület magántulajdonban van, válaszolta a polgármesteri kabinet vezetője, és csak akkor válhatna közparkká, ha azt tulajdonosai egyáltalán eladnák. Azt pedig hogy az önkormányzat megvásároljon egy ekkora ingatlant a kormányzati megszorítások közepette, gyakorlatilag elképzelhetetlennek tartja.
 
A buszjáratok átszervezése miatt is sokan panaszkodtak, ám ebben nem a kerület, hanem a főváros illetékes. Természetesen a hegyvidéki önkormányzat közvetíti a lakossági igényeket a BKV-nak.
 
Váczi János a lakók érdeklődésére megerősítette: a pénzügyi nehézségek miatt egyelőre az elkövetkező egy-két évben biztosan nem kezdik el a Királyhágó tér és környékének átalakítását. Ha erre később esetleg ismét lehetőség adódik, akkor folytatni kívánják a párbeszédet a tervekről az érintett lakókkal és az őket képviselő egyesület vezetőivel.
 
(z.)