Perbete utca

A kicsi Perbete utca a XII. kerület Kútvölgy városrészében található, nevét 1939-ben kapta. Egykor Komárom vármegyéhez tartozott az a felvidéki település, amely a szlovák közigazgatásban Pribeta néven szerepel.
Perbete kis település, nem messze a magyar–szlovák határtól, Komáromtól huszonnégy kilométerre fekszik. A régészeti feltárások szerint már az őskorban lakott volt a vidéke. Az ókorban is megemlékeznek róla, a rómaiak pannóniai uralma alatt egy „barbár” falu állt Perbete helyén. Írásos dokumentumokban először 1312-ben tűnik fel a neve „Perbethe” formában. Károly Róbert uralkodása idején a terület az esztergomi érsekség birtoka volt. Az érsek tett panaszt a királynál, beszámolva arról, hogy Csák Máté kiskirály hadai feldúlták a települést.
A török korban a falu elpusztult, a kisméretű várral együtt. Utóbbinak nyoma sem maradt mára. A törökök kiűzését követően telepítették be újra Perbetét. A dúlást megelőzően mindössze tíz háztartásból állt a falu, 1715-ben már 36 ház volt a településen. A lakosságszám folyamatosan növekedett, a XIX. század elején meghaladta a kétezret.
A második világháború áldozatainak emlékműve Perbetén
A második világháború áldozatainak emlékműve Perbetén
Az 1910-es népszámlálás adatai szerint Perbetén 3438-an laktak, közülük 3421-en magyarok. Az első világháború végén szlovák telepesek költöztek be, akik az I. bécsi döntést követően elmenekültek a területről. 1938 és 1945 között Magyarországhoz tartozott Perbete, majd újra Csehszlovákia része lett. A második világégés után a magyar lakosokat erőszakkal telepítették ki, helyükre szlovákok költöztek.
A falu hagyományosan mezőgazdaságból él, elsősorban a szőlőgazdálkodásnak kedveznek a feltételek a környéken. Évről évre minden ősszel borversenyt hirdetnek a környékbeli gazdáknak. Látnivalói közül az 1733-ban épült barokk templomot lehet kiemelni, amelynek kapuja felett egy XVIII. századi magyar címer látható. Ugyancsak több száz éves múltra tekint vissza a település református temploma.
Perbete lakosainak száma ma 3200 fő körül van, többségük magyar nemzetiségű. Az ő kezdeményezésükre állították 2001-ben a második világháborúban elesett áldozatok emlékművét a faluban.
A hegyvidéki Perbete utca a Hadik András utcát köti össze a Kútvölgyi úttal. Létrehozásakor a Galgóczy utca egykori vonalához csatlakozó útszakaszból alakították ki.
(Balázs)