Portugál vendégek a Tamási iskolában

Budapesten az elsők között indult emelt szintű portugálnyelv-tanítás a Tamási Áron iskolában. A gyerekek a kiterjedt testvériskolai hálózatnak köszönhetően anyanyelvi környezetben is kipróbálhatják nyelvtudásukat. A diákcsereprogram keretében áprilisban a portugáliai Viana do Castello középiskolájának tanulói látogattak Budapestre.
A portugál nyelvet 2000 óta tanítják a Tamási Áron iskolában. Eleinte kizárólag heti négy órában folyt az oktatás, négy éve már azonban, egy sikeres Tempus pályázatnak és Hajnal Gabriella igazgató kitartásának köszönhetően, nyelvi előkészítő csoportokat is indítanak. A nulladik évfolyamon egy éven keresztül már heti tizennégy órában tanulják a nyelvet a diákok, ami egyedülálló az egész országban.
 
portugal
Viana de Castillóból érkeztek a vendégek
 
Az oktatás hatékonyságának növelése érdekében már az első „portugál” tanévben megkezdődött a partneriskolák keresése, azóta öt portugál iskolával sikerült tartós kapcsolatot kialakítani. Az együttműködés keretében évente szerveznek diákcsereprogramot, melynek során a magyar és portugál gyerekek egymás nyelve mellett a két ország kultúráját is megismerhetik. Ez különösen a tamásis diákoknak jelent komoly segítséget tanulmányaik során, hiszen portugál televízió- vagy rádióadó nem fogható Magyarországon, így az anyanyelvi érintkezés szinte kizárólag a partneriskolai programban valósulhat meg.
 
Viana do Castello Portugália észak-nyugati felén, Minho régióban fekszik. Egyebek közt azért esett a választás éppen erre a tengerparti, 36 ezer lelket számláló kisvárosra, mert a térség népművészete az egyik leggazdagabb az országban. Első alkalommal tavaly októberben utaztak magyar gyerekek a városkába, ezt a látogatást viszonozták most a portugál iskola tanulói.
 
(m.)