A rajztudás kortalan

A Budai Rajziskola grafi ka szakos hallgatóinak kiállítása látható a polgármesteri hivatalban. A munkák között az idei filmszemlére készült díjnyertes plakát is helyet kapott.
Az elmúlt tizennyolc év alatt számos kiváló alkotót nevelt ki a rajziskola, és adott örökbecsű műveket az utókornak – emlékeztetett a tárlat megnyitóján Lovas Pál alpolgármester. Sikeres az intézmény, amit bizonyít a beiratkozók és továbbtanulók magas száma, illetve az is, hogy a Budai Rajziskolából sokakat felvesznek a művészeti egyetemekre, főiskolákra. De van a sikernek egy kevésbé kézzelfogható oldala is – emelte ki Lovas –, amit mindenkinek magának kell felismernie: mi az, amivel több lett az iskola által, mit kapott az itt töltött évek alatt, művészként máshogyan látja-e a világot?
A rajztudás
Az alpolgármester szerint legyünk nézők, vagy akár alkotók, az igazi érzelmi feltöltődést csak a művészeteken keresztül érhetjük el. Ha sikerül megismerni saját világunkat, nem leszünk többé kiszolgáltatottjai a középszerűségnek, a televízióból áradó giccsnek. A Budai Rajziskola növendékeinek érzelemmel teli, egyúttal komoly technikai tudásról tanúbizonyságot adó munkái azt bizonyítják, számukra a művészet már nem elvont fogalom, hanem a személyiségük része.
A rajztudás
Balla Dóra grafikustanár elmondta, ezúttal a két évvel ezelőtt indult felnőttképzési szak hallgatói hozták el munkáikat. Kortól függetlenül mindenkit szívesen látnak a kurzuson, s hogy a rajztudás valóban kortalan, ékes bizonyítékul szolgálnak a kiállított alkotások. Valamenynyi grafika magas színvonalon készült, a tárlaton a hagyományos manuális rajztól a számítógéppel tervezett képekig a műfaj szinte minden ága megtalálható. Külön figyelmet érdemelnek a plakátok, hiszen az utóbbi fél évben a kiállító művészek négy díjat nyertek el ebben a kategóriában, egyebek mellett a filmszemle hivatalos plakátja (álló képünkön) is az iskolában készült.
MM.