A rák korai felismerése

Ténykérdés, hogy a több mint kétszázféle (!) rákbetegség típusának meghatározása és korai felfedezése kedvező kimenetelt jelenthet a beteg számára. Sőt, sok esetben a rákmegelőző állapot felismerésével és gyógyításával megelőzhető magának a rákbetegségnek a kialakulása is! A félelem és a rákbetegségre utaló jelek, tünetek, panaszok figyelmen kívül hagyása általános emberi reakció. Ugyanakkor a rákbetegség – természetéből adódóan – alattomos és szűrések nélkül nehezen kimutatható.

A korai felismerés különösen fontos, mert a gyógyítás lehetősége függ ettől. Mi magunk tehetünk a legtöbbet szervezetünk működésének folyamatos megfigyelésével és havonta végzett önvizsgálattal. Testünk tünetekkel és jelekkel üzen számunkra. A daganatos betegségek általános, leggyakoribb figyelmeztető jelei közül az alábbiakat érdemes mindenkinek ismernie.

1. Szemmel látható elváltozások szemölcsön, anyajegyen.
2. Széklettel és vizelettel kapcsolatos változások.
3. Makacs köhögés és rekedtség.
4. Állandó nyelési nehézségek.
5. Nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön.
6. Szokatlan vérzés és váladékfolyás.
7. Tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén.
8. Ok nélküli testsúlycsökkenés.

A tünetek természetesen nem mindig utalnak rákos megbetegedésre. Gyanús elváltozás esetén mihamarabb keressük fel orvosunkat, és alaposan vizsgáltassuk ki magunkat!

Túl ezen havonta végezzük el a következő önvizsgálatokat.

Bőrünket is folyamatosan fi gyeljük!
Bőrünket is folyamatosan figyeljük!

A here önvizsgálata már pubertáskortól ajánlott, hogy a férfiak megismerjék a herék normális alakját, a tapintás által keltett érzetet. A hererák ritka betegség, és viszonylag fiatal életkorban jelentkezik, leggyakrabban 20 és 39 éves kor között. A jó hír az, hogy csaknem mindig sikeresen kezelhető, de ehhez elengedhetetlen a korai felismerés.

Az emlő önvizsgálata jelentősen fokozza annak esélyét, hogy az esetleges elváltozást korai stádiumban észleljük. Emlőrák a fiatalabb nőknél is előfordulhat. Az emlő a női szépséget és az anyaságot jelenti, gondozni kell, mint ahogyan egész testünket. Az emlőrák korai stádiumban az esetek jelentős részében meggyógyítható! A korai felfedezés életet menthet, ezért rendkívül fontos a havonta végzett önvizsgálat. Az elváltozás nagy részét a nők saját maguk észlelik először, véletlenszerűen.

A bőr önvizsgálata. Amenynyiben a bőrön található elváltozás aszimmetrikus, egyik fele nem hasonlít a másikhoz, széle elmosódott, egyenetlen, különböző színárnyalatok vannak jelen együtt, átmérője nagyobb a szokványos anyajegyeknél, akkor fennáll a melanoma gyanúja. Ilyenkor haladéktalanul keressük fel a legközelebbi onkológiai centrumot! A vizsgálat fájdalommentes, a szakember egy dermatoszkóppal (erős nagyítóval) áttanulmányozza az elváltozást, amelynek így a mélyebb rétegeiről is részletes képet kap.

Az önvizsgálatokkal kapcsolatban ingyenes írásos tájékoztatókat, illetve kölcsönözhető videoanyagokat a Magyar Rákellenes Liga Általános Szolgálatánál kérhetnek. Cím: XII., Greguss utca 2.