„Ramszeszt” ünnepelték

„Erős emberek” találkoztak a Magyar Sportok Házában október 21-én: az évtizedek óta a Hegyvidéken élő Varga Jánost köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából. A magyar birkózósport egyik legnagyobb egyénisége olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet egyaránt szerzett pályafutása során.

Varga János Abonyból indult világhódító útjára, és talán maga sem gondolta, milyen messzire jut. A kitűnő birkózó – akit az egyik legeredményesebb magyar olimpiai sportág berkeiben ma is többnyire csak Ramszeszként emlegetnek – nemrég ünnepelte hetvenedik születésnapját. Tiszteletére kiválóságok egész sora jelent meg a Magyar Sportok Házában: ott volt dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok, a birkózószövetség elnöke, a három ezüst után olimpiai aranyat is kiharcoló Polyák Imre, az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Tóth István, az olimpiai bronzérmes, Európabajnok Kiss Ferenc, az ugyancsak olimpiai bronzérmet szerző Klinga László és Csatári József, a világbajnok Gurics György és Gáspár Tamás (utóbbi a szövetség főtitkára) és még sok más nagyszerű sportember.

Varga Jánost Hegedűs Csaba és Gáspár Tamás is köszöntötte
Varga Jánost Hegedűs Csaba és Gáspár Tamás is köszöntötte

Abban valamennyi méltató megegyezett, hogy Varga Jánosról könyvet lehetne írni. Hegedűs Csaba szerint a Budapesti Honvéd egykori versenyzője emberi és szakmai tulajdonságaival ámulatba ejtette a sportvilágot. Kivételes alakításaira máig sok helyen emlékeznek.

Az ünnepelt felelevenítette, hogy első tatai edzőtáborozására egy cipős dobozzal érkezett. Szóba kerültek a feledhetetlen győzelmek, illetve az 1972-es, müncheni olimpia is, ahol egyszerűen elvették tőle második ötkarikás győzelmét. Mint mondta, örül, hogy egészségben megérhette hetvenedik életévét, és nagyon drukkol most 27 esztendős tőrvívó lányának, Gabriellának, hogy sikerrel szerepeljen a 2012-es, londoni olimpián.

Jocha Károly