Rendhagyó zenés irodalomóra

Lovasi András énekes Lackfi János költő megzenésített verseit adta elő azon a rendhagyó irodalomórán, amelyet az Arany János iskolában tartottak. A hétköznapi témákból és nyelvhasználatból merítő, játékos verseket hallgatva a diákok megbizonyosodhattak arról, hogy a kortárs költészet él, és nekik is szól.

Kukisali parival / az étrendem / szoli moci tekila / az én trendem / koviubi pörivel / a kedvencem / lekipali csokival / jaj, vétkeztem… – íme egy rövid részlet Lackfi János Véletlen című, a mindennapi rövidítéseinket kifigurázó verséből, amely tizenhárom másik költeménnyel együtt – jelen esetben pörgős rock and rollként – dalformát öltött, s nemrégiben CD-n megjelent a Helikon Kiadó gondozásában. Lackfi szövegeire Heidl György zeneszerző, eszmetörténész, egyetemi oktató írt dalokat, melyeknek Lovasi András, a Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag zenekar frontembere „adott hangot”.

Rendhagyó

A „füstös-merengős, itt-ott egészen amerikai ízű, helyenként jazzel bolondított” szerzeményeket most először mutatták be iskolai közönség előtt. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium meghívására egy rendhagyó irodalomóra keretében Lackfi János verselt és mesélt, Lovasi András (képünkön) énekelt, Heidl György akusztikus és elektronikus gitáron játszott, a zongoránál az After Crying-alapító, főként akusztikus zenét komponáló-előadó Vedres Csaba ült, a Csík zenekar egyik prímása, Szabó Attila gitározott, míg az alapokat két fiatal tehetség, Drapos Gergely basszusgitáros és Gáspár Gergely dobos biztosította. Az albumról a lassú, merengő számokat (Babzsák, Gubóban, Régi erdő, Ködkép) éppúgy bemutatták, mint a lüktetőbb, bluesos (Hajdútánc, Lacrimoso) és pörgős (Véletlen) dalokat.

Az Arany János iskola első ízben tartott rendhagyó irodalomórát, ám a sikeren felbuzdulva – a fakultatív programra több száz fiatal volt kíváncsi – további hasonló eseményeket szeretnének szervezni. A tervek szerint legközelebb Palya Bea lép fel Weöres Sándor-estjével.

z.