Sebességmérőkkel a gyalogosok biztonságáért

Újabb intézkedésekkel venné elejét a gyalogosgázolásoknak a hegyvidéki önkormányzat. Ezúttal a sebességtúllépésre figyelmeztető digitális kijelzőket szerelnek fel a kerület közlekedésbiztonsági szempontból különösen veszélyes, nagy lejtésű főútjai mentén.
Az utóbbi hónapokban több sajnálatos gyalogosgázolás történt a kerület útjain. Júniusban az Istenhegyi út és a Nógrádi utca találkozásánál, a felfestett zebrán ütöttek el egy idős házaspárt, mindketten belehaltak sérüléseikbe. Az eset óta a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a gyalogátkelőhelyeken áthaladók biztonságára, folyamatosan ellenőrzik, hogy az autósok megadják-e az elsőbbséget a zebrára lépőknek.
 
Hegyvidék önkormányzata a tragikus balesetet követően több alkalommal kérte a főutakat kezelő fővárost, hogy a balesetveszélyes zebrák elé telepítsenek jelzőlámpát, illetve a kerületi tulajdonú utakhoz hasonlóan szereljenek fel nagyméretű, digitális kijelzővel ellátott sebességmérőket a gyorsabb haladásra csábító hegyi útszakaszokon, valamint az iskolák, közintézmények közelében. A kérés eddig süket fülekre talált, ezért a kerületi önkormányzat úgy döntött, önerőből helyezi ki a berendezéseket.
 
sebessegmerokkel
 
A biztonságtechnikai fejlesztésnek köszönhetően sebességmérőket szerelnek fel az Orbánhegyi úton a Nárcisz utcánál, a Hegyalja úton a Sion lépcsőnél, az Eötvös úton a szolgáltatóház és az óvoda környékén, valamint a Németvölgyi iskola elé. Két berendezés kerül az Istenhegyi út neuralgikus pontjaira, az Adonisz utca és a Nógrádi utca közelébe. A felvételek készítésére is alkalmassá tehető sebességmérők közül négyet újonnan vásárolt az önkormányzat, kettőt pedig a kerület más pontjairól helyez át. A mostanáig a Béla király úton és a Mártonhegyi úton működő készülékek a tapasztalatok szerint hatékonynak bizonyultak, érezhetően lassabban haladnak az autósok azokon az útszakaszokon.
 
Elsősorban a gyalogosan közlekedő gyerekek és szüleik biztonságát hivatott szolgálni a másfél évvel ezelőtt elindított „Biztonságos úton az óvodákba, iskolákba” program. Felújítják, prizmákkal teszik éjjel is láthatóvá, valamint feltűnő piros színnel festik át a köz- és oktatási intézmények környékén található zebrákat, fényvisszaverő karszalagokat és szórólapokat osztanak a gyerekeknek, illetve lassabb haladásra figyelmeztető táblákat helyeznek ki az iskolák, óvodák közelében. A hegyvidéki közlekedésbiztonsági programban kiemelt szerepet kapott a nemrég lezárult ZebraFest kampány, amelynek célja a gyalogátkelőhelyek biztonságának növelése volt.
 
(em.)