Segítettek a sportolók

Nemes versengésre hívta a hazai sport hírességeit a Kelet-Európai Utógondozottakért és lakóotthonokban lakókért (KUL) Alapítvány. A BSE városmajori csarnokában megtartott jótékonysági focitornán olimpikon vízilabdások, kajak- kenusok és öttusázók mellett magyar válogatott labdarúgó is pályára lépett. A kezdőrúgást Oláh Ibolya végezte el.

A KUL Alapítvány évek óta szervez jótékonysági akciókat a jelenlegi, illetve a rendszerből már kikerült állami gondozott fiatalok megsegítésére, azonban ilyen nagyszabású sporteseményt most először rendeztek – tájékoztatta a Hegyvidéket Apáthy Judit. A szervezésért is felelős alapítványi koordinátor kiemelte: örömteli, hogy a meghívott sportolók és médiaszemélyiségek mindannyian igent mondtak a felkérésre, hiszen már puszta jelenlétük is erőt ad a fiataloknak. Számukra ugyanis az a legfontosabb, hogy legyen előttük valamilyen követendő példa, ami egész életüket meghatározza. Ilyenek az élsportolók, Kósz Zoltán, Kucsera Gábor, Vajda Attila és Vincze Ottó, akik a maguk erejéből jutottak fel a csúcsra, lettek válogatottak, olimpiai bajnokok.

2009_24_Page_24_Image_0008

A rendezvényen részt vett a Megasztár-győztes Oláh Ibolya is, aki elmondta, az állami gondoskodásban felnövők számára különösen fontos, hogy személyesen találkozzanak példaképeikkel. A sport pedig kiváló alkalom erre, hiszen a pályán mindenki egyenlő, csak a tudás, az ügyesség és az eltökéltség számít. A sztárokkal eltöltött idő hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok elhiggyék, sok munkával és kitartással belőlük is sikeres ember válhat. Mindez olyan inspirációt jelent, ami sokuk életét alapjában változtathatja meg.

Oláh Ibolya hozzátette: a legnagyobb erőt az adja nekik, ha érzik, hogy a társadalom nem felejtette el őket, éppen ellenkezőleg, odafigyel rájuk, és segítő kezet nyújt. Éppen ezért van szükség az olyan rendezvényekre, ahol megmutathatják értékeiket, miközben együtt lehetnek azokkal, akikre valóban felnéznek.

Hogy ez a valóságban is így legyen, arról a focitorna szervezői gondoskodtak. A versenykiírás értelmében ugyanis a pályára lépő csapatok felét az állami gondozott fiatalok alkották, akik így világsztárokkal együtt rúghatták a bőrt. Bár ezúttal minden a fociról szólt, a nyugalmasabb elfoglaltságra vágyók sem unatkozhattak, őket ügyességi versenyekkel és vetélkedőkkel várták. A jótékonysági torna bevételét a gyerekek táboroztatására fordítják.

mm.