Sétálóutca és forgalomcsillapítás a kerület központjában

A hegyvidéki városközpontfejlesztéssel összefüggésben, a Márvány utca sétálóövezetté alakítása miatt az önkormányzat kétirányúvá tenné a jelenleg egyirányú Királyhágó utcát, ezzel egyidejűleg azonban csillapítanák a környék forgalmát. A csillapítás módjáról a Királyhágó utcaiakat tömörítő civil szervezet kérésére a lakók képviselői a napokban egyeztetést folytattak Pokorni Zoltán polgármesterrel.
A Hegyvidék városközpontjának megújítása a Gesztenyés kert és a Királyhágó tér közötti tengely mentén zajlik. A nagyszabású városfejlesztési program egyik lényeges eleme a Márvány utca sétálóövezetté alakítása. Annak érdekében, hogy a Márvány utcában megszüntethessék az átmenő autóforgalmat, elkerülhetetlen a Királyhágó utca kétirányúvá tétele. Ugyanígy ahhoz, hogy a Királyhágó tér napos oldalán az úttestből pihenőterület válhasson, a másik oldalon megmaradó útfelületen lehetővé kell tenni a kétirányú közlekedést. A kétirányúvá alakítás az említett szakaszokon értelemszerűen nagyobb forgalommal járna, de ezt ellensúlyozandó az önkormányzat olyan forgalomtechnikai változtatásokat tervez a környéken, amellyel más irányba terhelhető az átmenő forgalom jelentős része.
 
Azok a lakók, akiknek a háza a kétirányúvá váló szakaszok mentén található, az elmúlt hónapokban számos fórumon tiltakoztak az utcájukat érintő, tervezett változtatások miatt. Úgy vélték ugyanis, hogy a forgalom az önkormányzat számításaival ellentétben számottevően növekszik majd, ezáltal nagyobb lesz a zajés légszennyezettség, továbbá a fokozottabb rezgésterhelés miatt az épületek állapota is romolhat. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy esetleg csökken a zöldfelület, illetve nehezményezték, hogy a közelükben közterületi parkolóhelyeket szüntetnek meg.
 
2009_14_01_09
A 105-ös Pest felé mégsem a Királyhágó utcán közlekedne
 
A tiltakozó lakók képviseletében megalakult Élhető Hegyvidékért Egyesület a jelzett problémákkal kapcsolatban alternatív megoldási javaslatokat dolgozott ki, s kérte az önkormányzattól ezek megvalósítását. Annak ellenére, hogy a Királyhágó utca, amelynek fővárosi gyűjtőútként a mostaninál akár négyszer nagyobb forgalomnövekedést is el kell bírnia (az önkormányzat tervei maximum 40-50%-os forgalomnövekedéssel számoltak az átalakítás után), az önkormányzat úgy döntött: az érintett lakók kérésére további beruházásokat vállal. A javaslatokról az egyesület képviselői július 3-án egyeztettek Pokorni Zoltán polgármesterrel és munkatársaival.
 
Rózsa Zoltán, a főépítészi iroda munkatársa, aki résztvevője volt a megbeszélésnek, elmondta, hogy a találkozón számos kérdésben közeledtek az álláspontok, s ezek alapján az önkormányzat hétpontos megállapodástervezetet készített. A Királyhágó utcában élők gondjainak enyhítésére a Stromfeld Aurél út és Németvölgyi út kereszteződését körforgalommá alakítják, ami a hegyről lefelé haladó autósok számára – nagyobb áteresztő képessége miatt – vonzóbbá teszi ezt az útvonalat, így a forgalom jelentős része elkerüli a Királyhágó utcát. Az Orbánhegyi úton az osztrák iskolánál lámpás átkelőhelyet építenek, ami lassítja a forgalmat, ezáltal az Orbánhegyi utat kevesebben választják majd, így szintén csökkenthető a Királyhágó utca terhelése. Az önkormányzat mindezen felül hozzájárul a volt Honvéd Kórház (a jelenlegi Gerincgyógyászati Központ) új megközelítésének kialakításához is. Az Alkotás utcai oldalon kaput nyitnak, hogy az intézménybe tartó autóforgalom ne a Királyhágó utcát terhelje.
 
A 105-ös busz az eredeti tervekkel ellentétben nem a Királyhágó utcán át közlekedne Pest felé, hanem továbbra is a jelenlegi útvonalon, a Márvány utcában haladna – ez ügyben az önkormányzat már megkezdte az egyeztetést a BKV-val. Az Alkotás utcán csak a busz haladhatna át, azaz a Márvány utca forgalmát az eddigi elképzeléseknek megfelelően forgalomkorlátozottá tennék.
 
A korábbi tervekkel szemben a Márvány utcában ugyanannyi parkolóhely marad, mint jelenleg, ugyanakkor továbbra is bővíteni kívánják a parkolási lehetőségeket a Kiss János altábornagy utcában. Kizárólag a Királyhágó utcában élők számára – az önkormányzat költségére – új, őrzött parkolóhelyeket alakítanak ki a kórház udvarán, amelyet a lakók munkaidőn kívül vehetnek igénybe. Összességében a környéken így emelkedik majd a parkolóhelyek száma, a közvetlen környezetben pedig a mai szinten marad.
 
Csendesebben közlekedhetnek majd az autók az újjáépített Királyhágó utcában azáltal, hogy új, úgynevezett suttogó aszfaltborítást kap az útfelület. Megmaradnak a növények, sőt további fákat, illetve sövényt telepítenek, akárcsak a szomszédos Márvány utcában.
 
2009_14_02_08
Márvány utcában nem csökken a parkolóhelyek száma
 
A lakók kérésére ismét forgalomszámlálást végeztek, aminek eredménye a Királyhágó és a Márvány utcában változatlan: a korábbi, 2006-ossal megegyező forgalmi helyzetet mutatta ki a vizsgálat. Az önkormányzat ígéretet tett, hogy saját költségén elvégzi az érintett Királyhágó utcai és Királyhágó téri épületek, illetve a közterületen található növények állapotfelmérését, aminek birtokában pontosan nyomon lehet követni a változások esetleges hatásait.
 
Tulcsik Edit, az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke lapunknak elmondta: az érintett Királyhágó utcai és Királyhágó téri lakók továbbra is ellenzik a forgalom kétirányúvá alakítását, ami egyértelműen rontja életkörülményeiket. Annak azonban örülnek, hogy a polgármesterrel folytatott egyeztetés a mindkét fél számára elfogadható megoldásra törekszik. Az elnök szerint jelen körülmények között pozitív fejleménynek tekinthető, hogy a „kárenyhítést” szolgáló forgalomcsillapítási javaslataikat elfogadta a polgármester. A kórház területén biztosított éjszakai parkolást azonban csak részben tartják kielégítőnek, hiszen a napközbeni parkolás kérdése továbbra sem megoldott.
 
Az önkormányzat bízik a megállapodásban, reméli, hogy az előzetes terveken felül, kompromisszum eredményeképpen vállalt beruházások kellő mértékben kompenzálják a Királyhágó utcai lakókat. Jó lenne ugyanis, ha a Hegyvidék városközpontjának megújítását, ami pozitív változást hozhat a kerület közösségi életében, ők is támogatnák.
 
z.