Sikeres volt a hulladékgyűjtő akció

A hagyományos májusi hulladékgyűjtő akció keretében két helyszínen, a Böszörményi úton, valamint a Fodor és a Pagony utca találkozásánál kijelölt gyűjtőpontokon lehetett leadni a háztartási elektronikai és papírhulladékot, illetve a használt akkumulátorokat.
 
Az önkormányzatnak köszönhetően a programban részt vevők az idén is ajándékot kaptak: minden leadott akkumulátorért öt FKF Rt.-s zöldhulladék-gyűjtő zsák járt.
 
sikeres
Több mint ötszáz akkumulátor gyűlt össze
 
Bár az akció időpontja egybeesett a kerületi lomtalanítással, a színesfémgyűjtők bánatára mégis sokan gondolták úgy, hogy az utca helyett inkább a gyűjtőpontokra viszik a kidobásra ítélt elektronikai és háztartási gépeket. Egy délelőtt alatt több mint ötszáz akkumulátor, közel egy tonna elektronikai hulladék, valamint három tonna papír gyűlt össze.
 
A begyűjtést nyolc éve végző Feparec Kft. az elektronikai hulladékot saját európai uniós előírások szerint kialakított bontóüzemében dolgozza fel. A készülékeket kulcsos módszerrel szétszerelik, kiszedik az újrahasznosítható alkatrészeket, a megmaradt darabokat összedarálják, majd részben kohászati felhasználásra alapanyagok szerint szétválogatják. A leadott papírhulladékból Dunaújvárosban gyártanak újrapapírt, míg az akkumulátorokat külföldön teszik újrahasználhatóvá.
 
(m.)