Sok munkájuk volt a tűzoltóknak

Tavaly közel húsz százalékkal több vonulást hajtott végre a Középbudai Tűzőrség a XII. kerületben. A legtöbb munkát a lakástüzek és a viharok adták a tűzoltóknak, akiket az elmúlt évben is kiemelten támogatott a hegyvidéki önkormányzat.
Százhatvanhárom tűzesethez és 126 műszaki mentéshez, zömében viharkárhoz, valamint balesthez riasztották a tűzoltókat 2008-ban – tájékoztatta lapunkat Belovics György. A Középbudai Tűzőrség parancsnoka elmondta, hogy a lakástüzek döntő többsége a konyhából indul ki. Sajnos rendre előfordul, hogy a főzés közben felügyelet nélkül hagyott serpenyőből kifröccsen a felforrósodott olaj, és meggyújtja a konyhai bútorokat, a függönyt, vagy éppen az elszívót. Különösen az idősebbeknél gyakori, hogy főzés közben egy pillanatra lepihennek, vagy egyszerűen elfelejtik kikapcsolni a sütőt, a tovább hevülő olaj pedig belobban, és tüzet okoz.
A forró olajra szigorúan tilos vizet önteni, ha lehetőség van rá, az égő serpenyőre próbáljunk meg egy fedőt borítani, ami elfojtja a lángokat! Ennél is biztosabb megoldás a poroltó használata. Belovics György azt javasolja, válasszunk habbal működő készüléket, amely hatékonyan alkalmazható az égő olaj és más kisebb lakástüzek megfékezésére. Ilyen az a habbal oltó is, amelyet tavaly a hegyvidéki önkormányzat kedvezményes áron kínált a lakosságnak. Saját és környezetünk biztonsága érdekében autónkban is tartsunk poroltót, hogy a menet közbenelőforduló elektromos tüzeket lehetőleg még a tűzoltók kiérkezése előtt el tudjuk oltani. Tavaly több autó égett ki a kerületben azért, mert a sofőr poroltó híján nem tudta megakadályozni a motortérben keletkező tűz terjedését.
Az elmúlt évben is megszaporodtak a tűzesetek halottak napja környékén. Ilyenkor sokan gyertyát gyújtanak lakásukban, és az őrizet nélkül hagyott gyertya könnyen felborulhat, meggyújthatja az asztalterítőt vagy a függönyt,a lángok pedig pillanatok alatt beborítják az egész lakást.
A nyári viharok után sokszor riasztják a tűzoltókat
A nyári viharok után sokszor riasztják a tűzoltókat
A műszaki mentések többsége a viharok idejére tehető, ilyenkor kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez és megsérült tetőkhöz hívják leggyakrabban a tűzoltókat. Több alkalommal előfordult ugyanakkor, hogy nem lett volna szükség a kivonulásra, az úttestre, járdára vagy kocsifeljáróra zuhant ágat ugyanis bárki könnyen odébb húzhatta volna… Szintén sok gondot okoznak a felelőtlen autósok, akik a láthatóan jeges és közlekedésre alkalmatlan garázsfeljárón megcsúsznak, majd a tűzoltók segítségét kérik.
A tavalyi év sem múlt el szénmonoxid-mérgezés nélkül, holott nagyobb odafigyeléssel elkerülhetők lennének a tragédiák. Rendszeresen ellenőrizni kell a lakásban található gázkészülékeket, a fűtési szezon beindulása előtt pedig mindig tisztíttassuk ki a kéményeket! A lakás több pontján, elsősorban a hálóhelyiségekben felszerelt szén-monoxid-mérő készülékek is segíthetnek a megelőzésben. Belovics György kiemelte: a Közép-budai Tűzőrség munkáját évek óta adományokkal segíti Hegyvidék önkormányzata. Tavaly például a kerülettől kapott ötmillió forintból újulhatott meg a szertár fűtésrendszere.
(emem)