Stresszcsökkentő tréning

Szinte naponta szembesülünk kisebb-nagyobb problémákkal, ránk nehezedő, nemegyszer nyomasztó, egyben sürgető feladatokkal. Rohanunk a munkába, dugóba kerülünk az utakon, veszélyben az állásunk, nyakunkon a pénzügyi és a gazdasági válság. Aggódunk gyermekeink jövőjéért, vagy éppen szüleink egészségi állapota miatt. A folyamatos, fizikumunkat és lelkünket egyaránt terhelő nyomás miatt feszültek, ingerültek vagyunk, a meghitt együttlétek helyett veszekszünk, perlekedünk társunkkal, családtagjainkkal.
Van-e megoldás? A stressz mindig jelen volt és lesz is az életünkben. Mégis nagyon sokat tehetünk azért, hogy minél hatékonyabban megbirkózzunk a különböző stresszhelyzetekkel, a válságos időszakokkal, hogy ilyen helyzetekben is megőrizzük nyugalmunkat, lelki békénket, mi több, akár mások támasza is lehessünk.
A tudósok már régóta figyelemmel kísérik, mennyire különböző az egyes személyek stressztűrő képessége. Vannak, akik embert próbáló helyzetekben is meg tudják őrizni azt a derűt, lélekjelenlétet, amit a legtöbben sajnos már elveszítettek. Az egyik amerikai orvosi egyetemen már harminc évvel ezelőtt összeállítottak egy olyan speciális stresszcsökkentő programot, amely egyszerű, bárki által elsajátítható meditációs technikákat alkalmaz.
Az MBSR-t (magyarul: „tudatos figyelmen alapuló stresszcsökkentés”) azóta számos egyetemen – a többi között Cambridge- ben, Oxfordban – vizsgálták, és bebizonyították jótékony hatását a különböző jellegű egészségügyi problémák, így például a krónikus fájdalmak, a daganatos, a stressz eredetű szív- és légzőszervi megbetegedések és az egyes pszichológiai problémák kezelésében. Dr. Prof. Jon Kabat-Zinn, a program kidolgozója évente több alkalommal tudományos konferenciákon ismerteti a meditáció és a modern gyógyászat ötvözése terén elért eredményeit, s megpróbálja összhangba hozni a Nyugat tudományos fejlettségét a Kelet évezredes bölcsességével.
A Magyar Rákellenes Liga szervezésében egy kis tréneri csoport munkálkodik ennek a világszerte népszerű és elismert programnak a magyarországi meghonosításában, és tart bevezető jelleggel stresszcsökkentő tréningeket daganatos megbetegedésben szenvedők, hozzátartozók és érdeklődők részére az Országos Onkológiai Központban. A programra korlátozott számban várják a jelentkezőket.
jm