Symposion-kiállítás a Hegyvidék Galériában

Az idén végleg bezárt a húsz évvel ezelőtt alapított Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társasága (röviden: Symposion Társaság) Táltos utcai klubja. Itt az ókori symposionokra emlékeztető öszszejövetelek zajlottak, és havi rendszerességgel kiállításokra is sor került. A Városmajor utcai Hegyvidék Galéria legújabb tárlatán a társaság mutatkozik be. Amint Péter Ágnes szobrászművész a megnyitóbeszédében elmondta, a klub működésének tizenhat esztendeje alatt 160 kiállítást és 480 előadást szerveztek.

A társaságot nem csupán a megszűnt klub köti a Hegyvidékhez, hanem az is, hogy képző- és iparművész tagjai közül többen itt laknak, illetve dolgoznak – köztük az új elnök, Harsai Ilona bőrművész is. A kiállításon látható Ustka című műve sírkövet formáz, ami Cserny Józsefre, a nemrég elhunyt előző elnökre utal. Mózes kőtáblái is ilyen formájúak, a kiállított mű azonban nem két tábla, hanem csak egy, nem kő, hanem romlékony fa, a törvények helyén pedig ajtószerű, de nem nyitható bőr négyzetek láthatók. A falap, amely egy hajó töredéke lehet, a lengyelországi Ustka községnél, a tengerből került elő. (A művésznő tíz évig művésztábort vezetett a közeli Krizniában.) A fadarab hajóformára is emlékeztet, ami további mitológiai képzettársításokra ad lehetőséget.

A társaság egyik vezetőségi tagja, Tahin Gyula fotóművész a Városmajor utca másik végén lakik. A Hegyvidék Galéria kis termében az ő művészi fotói láthatók, amelyeket a társaság tagjairól készített. Köztük van az elhunyt elnök nagyméretű képe is, amelyhez a kegyelet jeleit társították.

A kiállításon három művészpár alkotásai is helyet kaptak, mindhárman a kerületben laknak: Vigh Tamás és Szathmáry Gyöngyi szobrászok, Rainer Péter belsőépítész és Maczkó Erzsébet fotóművész, illetve Oláh Tamás grafikus és Nyerges Éva textilművész (utóbbiak közös műve az Ipari fehér forradalom című nívós falikárpit). Szintén hegyvidéki Kókay Krisztina textil- és grafi kusművész, valamint Szél Ágnes fotóművész.

Balázs Attila, a Hegyvidék Galéria vezetője, illetve Pálfalvy Éva munkatárs (aki egy nonfiguratív festményével a kiállítók között is szerepel) elmondta, hogy a kiállítás zárónapján, november 21-én 17 órakor Finissage lesz, amelyre minden érdeklődőt várnak.

(Kérész)