Szavak nélkül

„Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége.” Kodály Zoltán gondolatai híven illeszkednek ahhoz az oktatási programhoz, amelynek a Kós Ká roly iskola ének-zene tagozata immár ötven esztendeje a legmagasabb szinten megfelel. Az idei ünnepi tanévre számos rendezvénnyel készült az intézmény.
Emlékidéző nap, koncertek, kiállítások várták a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola iránt érdeklődőket a jubileumi tanévben. Valamenynyi esemény közül talán a legkiemelkedőbb az április 6-i, Budapesti Operettszínházban megrendezett hangverseny volt.
 
szavak1
Borka Hanna hárfán játszott
 
Az alaphangot az iskola néptáncosainak nyitó száma adta meg. Hozzájuk csatlakozott két dal erejéig Szikora Réka, aki ugyan már rég otthagyta a Kós padjait, ám szívesen jött énekelni a kicsikkel.
 
Holtságné Csipán Ágnes igazgató köszöntőjében röviden összefoglalta az elmúlt ötven év történetét. A Kós Károly Általános Iskola ének-zene tagozatát Kodály Zoltán tanítványa, Pálfay Ferencné Vaskúti Erzsébet alapította 1959-ben. Az ő munkáját segítette 1963-tól Helényi Ferencné Tusi néni, akinek nevéhez fűződik az alsósokból álló Kicsinyek Kórusának életre hívása, amelyet jelenleg Mitók Mónika irányít. A nagyobb énekkarosokkal 1981 óta Hraschek Katalin, a Liszt Ferenc Zeneakadémia adjunktusa foglalkozik. Az alsós kórushoz hasonlóan a felsős Harmónia is elnyerte a rangos arany minősítést, sőt az Év Kórusa-díjat is megkapta.
 
szavak2
Az esten Horgas Eszter is fellépett
 
Az iskola igazgatója elmondta: az együttmuzsikálás rendkívül fontos az alkalmazkodás, a kitartás és a szorgalom fejlesztésében. Mindezeken túl pedig segít abban, hogy szavak nélkül is megértsük egymást. Utóbbit fényesen igazolta a koncert, valamennyi szereplőn látszott, hogy minden idegszálával a közös sikerre törekszik. Az estet megtisztelte jelenlétével Hegyvidék díszpolgára, Szőnyi Erzsébet, akinek az egyik műve is elhangzott.
 
Az intézményben folyó pedagógiai munka színvonalát jelzi, hogy bár a fő cél a zene megszerettetése, a régi növendékek közül többen igen komoly pályát futottak be. Elég, ha csak a két nemzetközileg elismert fuvolaművészre, Horgas Eszterre és Vámosi-Nagy Zsuzsannára gondolunk, de említhetjük a kiváló brácsást, Nagy Enikőt, vagy a rendkívül tehetséges, fiatal hárfást, Borka Hannát. Az ő fellépésük a jubileumi hangversenyen azért nagyon fontos, mert követendő példák lehetnek a maiak számára, s talán éppen ők adják meg a Kodály által említett meghatározó, „egyetlen élményt”.
 
szavak3
Az iskola öregdiákjaiból álló kórus bolgár népdalt adott elő
 
A műsorban helyet kaptak vendégszereplők is. A több majori öregdiákot a soraiban tömörítő Városminor Kamarakórus egy bolgár népdal ősbemutatónak szánt újrakomponált változatával készült, míg a Solti György Zeneiskola növendékei hangszeres produkcióval szórakoztatták a hallgatóságot. Az esemény csúcspontja a tanárokból, hajdani és jelenlegi diákokból verbuválódott Jubileumi Kórus fellépése volt, amelynek végén – híven a híres Kodály-módszerhez – a közönség is dalra fakadt.
 
A Kós Károly iskola ének-zene tagozatának ünnepi emlékéve jótékonysági hangversenynyel zárul, amelyet május 9-én este fél 8-tól a Bécsi kapu téri evangélikus templomban rendeznek.
 
Janzsó Tamás