Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szelektív hulladékgyűjtés: fókuszban a társasházak

A háztartásokban termelődő, újrahasznosítható hulladék helyben történő szelektív gyűjtésében nyújt segítséget a társasházaknak a Feparec Kft. A vállalkozás az önkormányzattal kötött szerződés értelmében közel tíz éve szervez lakossági elektronikai és papírhulladék-gyűjtést a kerületben, valamint heti rendszerességgel elszállítja a Böszörményi úti gyűjtőpontra leadott hulladékot.
A minden év tavaszán a kerületben begyűjtött papír és elektromos hulladékot, valamint a PET palackokat a Feparec Kft. a saját telephelyére szállítja, ahol a szétválogatást követően a feldolgozás is megkezdődik. A háztartási és szórakoztató elektronikai készülékeket szétszerelik, a tovább már nem bontható részeket pedig összedarálják. Az akkumulátorokat Ausztriába és Szlovéniába küldik, míg a papír a dunaújvárosi „újrapapír-gyárba” kerül.
 
A cég jelenleg több önkormányzattal áll kapcsolatban, a XII. kerületben tíz éve vannak jelen – mondta el Demény Mihály. Az ügyvezető tapasztalatai szerint Hegyvidék speciális helyzetben van, hiszen a földrajzi viszonyok miatt a lakosságnak a megszokottnál kevesebb lehetősége nyílik a szelektív hulladékgyűjtésre. Különösen a magasabban fekvő, családi házas övezetekre jellemző, hogy a gyűjtőszigetek messze vannak, ráadásul nagyon hamar megtelnek.
 
A gyűjtőszigetek nagyon hamar megtelnek
A gyűjtőszigetek nagyon hamar megtelnek
 
A Feparec Kft.-vel szerződést kötő társasházakban ugyanakkor helyben valósul meg a papír, a PET palack és az elektronikai hulladék gyűjtése, ami nagy könnyebbséget jelent a lakók számára, ráadásul a lakóközösség még némi pluszbevételhez is jut. Demény Mihály ugyanakkor kiemelte: a gazdasági válság miatt a hulladéknak jelenleg szinte alig van értéke, ezért a társasházaknak is csak jelképes árat tudnak fizetni. Ennek ellenére örvendetes, hogy elsősorban környezetvédelmi megfontolásból egyre többen csatlakoznak a programhoz.
 
A begyűjtést a Feparec előre egyeztetett időpontban végzi, házhoz azonban csak akkor megy, ha PET palackból legalább kétszáz, papírból ötszáz kiló összegyűlt. A palackok tárolásához ingyen biztosítja a speciális, egy köbméteres, falra akasztható, kocka alakú zsákokat. Az elektronikai hulladékoknál nincs mennyiségi megkötés, a háztartási gépeket, szórakoztató elektronikai eszközöket a papírral és a palackokkal együtt elszállítják a cég munkatársai.
 
mm.