Szeptembertől a gyerekeké az új tornacsarnok

Az utóbbi évtized legnagyobb hegyvidéki oktatási beruházásának eredménye már látható a Mártonhegyen: elkészült a Tamási Áron iskola új tornacsarnoka, valamint egy kapcsolódó épületszárny, amelyben könyvtár és három tanterem is helyet kapott. Az épületek kialakításánál kiemelt szempont volt a környezettudatosság.
Új tornacsarnokkal és egy kapcsolódó épületszárnnyal bővült a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, amely a budapesti iskolák közül egyedüliként nyert el 2008-ban uniós támogatást. A Közép-magyarországi Operatív Program keretében kapott 247 millió forint mellé a hegyvidéki önkormányzat további 273 millió forint összegű támogatást adott a beruházáshoz.
 
A tavaly szeptemberben indult építkezés az ütemterveknek megfelelően halad, július 10-én került sor a műszaki átadás-átvételre. Ez év szeptemberétől már használhatják a gyerekek az új, közel ötszáz négyzetméteres – igény szerint két részre osztható – tornacsarnokot, amely kosár-, kézi- és röplabdapályaként egyaránt funkcionálhat, valamint a csarnokhoz kapcsolódó épületszárnyat, benne három új tanteremmel és egy korszerű, médiatárral ellátott könyvtárhelyiséggel. A mozgássérültek minden szinten akadálymentesített illemhelyet használhatnak, illetve az egyes szintek között lifttel közlekedhetnek.
 
2009_14_01_08
A tornacsarnok tetején környezetbarát zöldtetőt alakítottak ki
 
Az épületek kialakítása során fontos szerepet játszott a környezettudatosság. A tornacsarnok tetején zöldtetőt alakítottak ki, ahol a növények vízellátását csepegtetős öntözőrendszer biztosítja. Az öntözéshez csapadékvíz-gyűjtő épült, míg a szükséges meleg víz előállításához napkollektorokat helyeztek a kazánház tetejére.
 
Az épületek környezetében a kert is megújul. A felső részt oktatási célú ökokertté formálják, míg a jelenlegi, nagy focipálya mellett egy új, gumiborítású, 24x11 méteres kispályát építenek, körülötte futókörrel. A Táncoló lányok című szobor, amely eddig a főbejárat mellett állt, a zöld udvar egyik megszépült szegletében kapott helyet.
 
Az új épületszárny bejárásán a kerület polgármestere, Pokorni Zoltán lapunknak elmondta: igencsak ráfért már a fejlesztés az ötvenéves iskolára, amely infrastrukturálisan elavult, szakmailag azonban Hajnal Gabriella igazgató irányítása alatt kiemelkedő színvonalú, igencsak keresett intézménnyé fejlődött.
 
2009_14_01_07
A tornaterem két részre osztható
 
A polgármester emlékeztetett arra, hogy minden évben szinte mindegyik kerületi óvodában és iskolában zajlanak kisebb felújítások, illetve egy-egy intézményben nagyobb beruházásokat is igyekeznek végrehajtani. Ilyen volt az elmúlt években az Arany János iskola és a Normafa úti óvoda teljes homlokzatrekonstrukciója, vagy idén a János kórházi és az Arany János iskola melletti óvoda kialakítása. Ezeket egészíti ki a Tamásiban zajló, az előbbieknél is jóval nagyobb volumenű beruházás.
 
Itt egyébként az új épületszárny elkészülte után is vár még egy újabb, jelentős költségigényű feladat az önkormányzatra: meg kell oldani a hetvenes években betonelemekből felhúzott „B” épület szigetelését és az ablakok cseréjét. Ehhez szintén pályázati támogatást remélnek; a polgármester bízik abban, hogy ezek a munkák már jövő nyáron elindulhatnak.
 
z.