Szépülő parkok, megújuló zöldfelületek

Az idei évben minden eddiginél több pénzt fordított a kerület zöldfelületeinek fejlesztésére az önkormányzat. A program keretében több ezer tő virágot ültettek, pótolták az elöregedett fákat, felújították a pihenőparkokat, zöldszigeteket alakítottak ki az utak mentén, valamint új pihenőrészeket hoztak létre.
Virágágyásokkal és kényelmes padokkal tették barátságosabbá a Fodor és Pagony utca találkozásánál kialakított pihenőrészt. Megújult az Avar utca és Győri út sarkánál található zöldsziget, a terület védelmében a korábbinál erősebb parkolásgátló oszlopokat telepítettek.
 
Padok kerültek a Galgóczy utca–Hadik András út kereszteződésében sokáig gazdátlannak tűnő, apró zöldfelületre. Időjárásálló, antikolt kőburkolatra cserélték a murvát a Széchenyi-emlékhely környezetében, ahová több száz egynyári növényt ültettek. A virágok rendszeres locsolásáról újonnan kialakított automata öntözőrendszer gondoskodik.
 
Virágtartókat és virágládákat helyeztek ki a Böszörményi úton a Királyhágó tér és a Nagyenyed utca között, valamint huszonnégy új muskátlitartó került a Csörsz utca villanyoszlopaira. Az idén először az önkormányzati fenntartású közintézmények és iskolák bejárata elé nagyméretű muskátlitartó oszlopokat helyeztek ki.
 
Tavasszal további két tucat virágos zöldszigettel tette színesebbé az önkormányzat a közterületeket. A többi között virágokat ültettek a Németvölgyi iskola korábban sóderes-bokros előkertjében, a Stromfeld Aurél út–Pagony utca sarkánál és a Kis Áron utca–Szarvas Gábor út találkozásánál. Karámkerítéssel körbevett virágos zöldfelületet alakítottak ki a Normafa parkoló bejáratánál.
 
Több kerületi kezelésű útszakaszon megemelték a forgalomtechnikai zöldszigetek szegélyét. Erre azért volt szükség, mert a sózás veszélyezteti a szigetekre telepített növényzetet, a magasításnak köszönhetően azonban az autók kerekei alól felcsapódó sós hólé nem éri el a virágokat és az örökzöldeket.
 
Megkezdődött az államtól átvett Béla király út 28. alatti telek rendezése, megritkították az elvadult aljnövényzetet, visszavágták a fákat, valamint padokat és tájékoztató táblákat helyeztek el a területen. A Böszörményi úton, a Nagyenyed utca és a Királyhágó tér közötti zöldnövény-tartó dézsákba többször iskolázott, méteres gyertyánokat, egynyári virágokat, futó- és cserjeféléket, valamint sziklakerti növényeket ültettek.
 
Megújult a Margaréta park is: a polgármesteri hivatal mögötti zöldfelület teljes területe kavicsborítást kapott, valamint rendezték a terület növényállományát. Folytatódtak a kerület teljes területét érintő faültetések is, az előnevelt, több méter magas facsemeték közül a Csörsz utcába díszcseresznye, a Tündér és a Gaál József útra vérszilva, berkenye és díszkörte került.
 
mm.