szines

Színes zebrák a gyalogátkelőhelyeknél

Iskolások által színesre festett műanyag zebrák posztolnak az elkövetkező hetekben az oktatási intézmények előtti gyalogátkelőhelyeknél. A különös négylábúak utcai jelenlétének célja a figyelemfelkeltés: lassítsanak az autósok a zebránál, és engedjék át a várakozó gyalogosokat!
Az elmúlt hónapokban történt, lapunkban is megírt szomorú balesetek világosan bizonyítják, hogy az autósok egy jelentős része nem figyel eléggé a zebrákon áthaladó gyalogosokra, nem lassít, vagy meg sem áll. Holott a KRESZ szerint fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyeket, illetve ha már valaki lelépett a zebrára, kötelező megállni. A problémára reagálva új, átfogó program indult a kerületben: Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére a hegyvidéki önkormányzat és a XII. kerületben működő három nagy reklámügynökség, az ACG Hey, a Well és a Young and Rubicam – amelyek társadalmi munkában álltak az ügy mellé – közös kreatív közlekedésbiztonsági kampányt dolgoztak ki, amelynek a ZebraFest nevet adták.
 
A kampány március elején a gyermekek számára meghirdetett iskolai rajzpályázattal indult. A programban részt vevő közel húsz intézményben több száz pályamunka született, melyek közül az iskolai zsűri választotta ki a nyertes rajzot, az Iskola Zebráját. Ezt követően a győztes pályaművet alkotó osztály vagy közösség diákjai a rajztanár vagy osztályfőnök segítségével megfestették a műanyag jószágot.
 
Az „életre keltett” zebrákat közel egy hónapig (május 15-ig) láthatjuk az iskolákhoz legközelebb eső, kiemelt forgalmú gyalogátkelőhely mellett. A programban a szervezők járműreklámokkal, poszterekkel, dekorált parkolóórákkal, újsághirdetésekkel, matricákkal, lufikkal és egy önálló weboldallal (www.zebrafest.hu) hívják fel az autósok figyelmét: a hegyvidéki zebránál mindig lassítani kell!
Pokorni Zoltán polgármester a kampányt elindító sajtótájékoztatón szólt arról, hogy ez az akció az önkormányzat részéről nem az első lépés a gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele érdekében – a szeptemberi iskolakezdés idején a gyerekek közlekedését segítő „zebraőrség” megszervezése, a figyelemfelkeltő táblák és védőkorlátok kihelyezése, a gyalogátkelőhelyek piros festékkel és fényvisszaverő prizmákkal történő kiemelése, az autósok szórólapos tájékoztatása és a gyerekek oktatása mind-mind a közlekedés biztonságát szolgálja. A polgármester elmondta, szeretné, ha a mostani kampány hozzájárulna a toleráns és gyalogosbarát közlekedés kialakulásához, s elterjedne a Hegyvidéken az a nyugatabbra már általánossá vált gyakorlat, hogy akkor is átengedik az autósok a gyalogost a zebránál, ha még csak a járda szélén áll.
 
A ZebraFest kampány bemutatóján részt vettek a megvalósításban közreműködő reklámügynökségek vezetői, valamint Schell Judit színésznő, aki szintén aktív résztvevője a szervezői munkának. Rajtuk kívül megjelent az a kisfiú is, akit tavaly év végén az Alkotás utcában, a MOM Park előtti zebrán gázolt el autójával egy körözött személy. Az életveszélyes állapotból szerencsésen felgyógyuló fiú édesanyja elmondta: bár az eddigi tapasztalatai lesújtóak, bízik abban, hogy megváltoztatható az autóvezetőknek a gyalogosokhoz való hozzáállása.
 
z.
 
A kiállított zebrákra szavazni lehet a www.zebrafest.hu weboldalon és szórólapokon. A kitöltött szavazólapokat a részt vevő iskolákban, közintézményekben (gyermekorvosi rendelők, polgármesteri hivatal) és bevásárlóközpontokban elhelyezett gyűjtőládákba lehet bedobni. A három legnépszerűbb zebra alkotói májusban sajtótájékoztató keretében vehetik át jutalmukat. A szavazás első helyezettje osztálykirándulást nyer az ausztriai Gansendorf Safari Parkba, a második és harmadik helyezett pedig egy különleges állatkerti túrát a veszprémi állatkertbe.