Színház és koncert a szabad ég alatt

Megkezdődött a Budapesti Nyári Fesztivál, amely június közepétől augusztus végéig hét fővárosi helyszínen kínál színházi és zenei csemegéket. A Városmajori Szabadtéri Színpadra hazai és határon túli színtársulatok hozzák el legnépszerűbb produkcióikat.
A közel ezer férőhelyes Városmajori Szabadtéri Színpadon ezen a nyáron is számos gyermekelőadás, zenés és prózai darab, vígjáték és tragikomédia kerül színre. A fővárosi színházak (József Attila, Karinthy) vendégjátékai mellett vidéki (debreceni, gyulai, soproni, budaörsi) és határon túli (nagyváradi, beregszászi) társulatok mutatják be legjobb előadásaikat.
 
szinhaz1
Evita
 
Két ősbemutató is lesz a Városmajorban. Az egyik, a Képzeletbeli Operett című zenés színmű bemutatója a nyár egyik legkiemelkedőbb eseménye: a debreceni Csokonai Színház és a Szabad Tér Színház közös produkciója július 2-án és 4-én látható. Valère Novarina művét maga az író rendezi olyan színészekkel, mint Ráckevei Anna, Szűcs Nelli, Újhelyi Kinga, Jámbor József és Kóti Árpád. A másik premierdarab egy Krúdyadaptáció, a Boldogult úrfi koromban: Krúdy Gyula világát Parti Nagy Lajos átiratában augusztus 27-én és 29-én Cserhalmi György jeleníti meg a színpadon.
 
A többi program is hasonlóan érdekesnek ígérkezik, számos szórakoztató színházi, zenei előadás várja a közönséget esténként, általában nyolc órától. A gyerekeknek szóló műsorok vasárnaponként délelőtt 10.30-kor kezdődnek.
 
szinhaz2
Bérgyilkos a barátom (József Attila Színház)
 
A Városmajori Szabadtéri Színpadon kívül más helyszíneken is várják a nagyérdeműt a Budapesti Nyári Fesztivál programjai. A Margitszigeti Nagyszínpadon mutatják be a többi között Verdi legnépszerűbb, legmonumentálisabb operáját, az Aidát, valamint a már klasszikusnak számító Evita musicalt és A királynő kalózai című látványos, zenés kalandjátékot.
 
Koncertek lesznek a budavári Hilton szálló Dominikánus udvarában, a Bazilika előtti Szent István téren, az Operaházban, a városligeti Vajdahunyadvárban, sőt, még az állatkertben is, a kivilágított pálmaház mellett és a japánkertben. A különleges helyszíneken más-más műfajjal találkozhat a közönség: az operától a klezmeren és dixielanden át a jazzig igen széles a zenei kínálat.
 
(z.)