Szociális lakások és jezsuita rendház

Ha a kreatív, fiatal építészeken múlna, több izgalmas, minőségi épület készülne Budapesten. Sajnos nehéz érvényesülniük, ennek ellenére vannak, akik értékelik képességeiket, és alkotásra biztatják őket. A támogatók közé tartozik a hegyvidéki önkormányzat vezetése is, amely évek óta Árkay-díjjal jutalmazza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legjobb végzős építőművész hallgatóit.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – a korábbi „Iparművészeti” – építőművészeti szakának utolsó éves hallgatói a Ponton Galériában mutatták be diplomamunkáikat: terveket, amelyek újfajta válaszokat igyekeznek adni a főváros egy-egy területének építészeti problémáira.
 
A jó ötletek az idei végzősök munkáiból sem hiányoztak, a legjobbakat pedig a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is Árkay-díjjal ismerte el az önkormányzat. A felkért szakmai zsűri javaslatára Kovács Lajos alpolgármester összesen öt fiatalnak adta át a díjat és az azzal járó pénzjutalmat.
 
szocialis1
A győztes diplomamunka
 
Az elismerésről szóló oklevelet, valamint 150-150 ezer forintot vehetett át Nyitray Dorottya és Simonfalvi Bence, akik a „Hungária szociális lakásépítés” elnevezésű közös tervükben a pesti belváros egyik foghíjtelkén, az egykori Hungária fürdő homlokzati maradványát felhasználva, szociális lakások megvalósítására tettek javaslatot. A terv gondolatébresztő lehet a szociális lakások hiányának építészeti megoldásához, emellett a pesti zsidónegyed aktuális kérdéseinek megválaszolását is segítheti.
 
Csiszér András és Felcsúti Anna 100-100 ezer forint pénzjutalomban részesült a Városi Jezsuita Ház témájú diplomatervért. A tervezőpáros olyan épületet képzelt el a Belső-Erzsébetvárosban a jezsuita szerzetesek számára, amelyre – a szakmai zsűri ítélete szerint – a funkciók átgondoltsága, a terek gazdagsága, szakralitása és az utca emberét is megszólító közvetlenség jellemző.
 
szocialis2
A jezsuita ház tervét is díjazta a zsűri
 
Százezer forint jutalmat kapott Tóth Sarolta a Pál-völgyi kőfejtőbe tervezett barlangászépületeiért. A terv a barlangászok életének és a nagyközönség fogadásának méltó keretét adja, az építészeti kompozíció a természet lágy domborzatának és az épületek geometrikus formáinak kontrasztjára épül. A természetes és mesterséges anyagok finom összhangja teszi teljessé az egyszerre kísérletező és hagyománytisztelő diplomamunkát.
 
z.