A szociális szféra dolgozóit köszöntötték

Folyamatosan csökken az állami támogatás, miközben a kormány egyre több központi feladatot ad át az önkormányzatoknak. Ennek köszönhetően a szociális ágazat országszerte válságban van – hangzott el azon a rendezvényen, amelyen kerületi díjakat, valamint polgármesteri dicséreteket adtak át.

Korábban a hegyvidéki önkormányzat a szociális munka napján köszöntötte az ágazat dolgozóit, az idén azonban előre hozták az ünnepséget – mondta el lapunknak Müller Csaba, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője. Most első alkalommal a kerületi bölcsődék, gondozási központok, a fejlesztő napközi otthon, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ valamennyi munkatársa meghívást kapott a Fülemile úti napközis táborban tartott rendezvényre. A XII. kerületi Szabadidősport Központ által szervezett sportprogramok, valamint a főzőverseny (hét csapat több mint kétszáz adag bográcsgulyást készített) biztosították, hogy a szociális szférában dolgozók gondtalanul tölthessék el „ünnepnapjukat”.

 

A kerületi szociális díjakat átadó Kovács Lajos alpolgármester elmondta, évek óta csökken az állami támogatás, a kormány pedig egyre több központi feladatot ad át az önkormányzatoknak. A szociális ágazat országszerte válságban van: lyukas a szociális háló, a települések kénytelenek bölcsődéket bezárni, és csökkenteni a segítő intézmények költségvetését.

 

Hegyvidék önkormányzata ebben a helyzetben is igyekszik fenntartani, sőt lehetőségeihez mérten fejleszteni a szolgáltatások színvonalát – hangsúlyozta az alpolgármester. Ezt a célt szolgálja a Beethoven utcában nemrég indult idősek klubja, amely minden eddiginél jobb körülményeket biztosít a nyugdíjasoknak.

Az idei évben is folytatódott az önkormányzati fenntartású bölcsődék felújítása. A Svábhegyi Bölcsődében új kerti zuhanyzókat alakítottak ki, illetve a szülők közreműködésével átfestették a játszószereket és a délutáni pihenésre szolgáló levegőztető ágyakat, míg a Krisztinavárosi Bölcsődében energiatakarékossági beruházások valósultak meg. A megújuló intézményekben a még meglévők mellett két további csoportot indítottak, így szinte valamennyi jelentkezőnek helyet tudott biztosítani az önkormányzat.

 

A folyamatos fejlesztések ellenére továbbra is gondot jelent az utánpótlás biztosítása. Kevés fiatal választja a szociális ágazatot, hiszen nagyon alacsonyak a fizetések, az állami szinten meghatározott bértábla nem vonzó a pályakezdők számára.

 

(m.)