Tájképlátomások Gadányi Jenővel

A természet szimbolikus megfogalmazása, a valóság álomszerű kivetülése jelenik meg a Csörsz utcai művelődési központban október 4-ig látható grafikai alkotásokon. Gadányi Jenő festőművész Szakralitás a természetben című emlékkiállítása a magyar avantgárd fénykorát idézi.
A hegyvidéki művésztradíciók folytatásáról beszélt Pokorni Zoltán a tárlat megnyitóján. A polgármester elmondta, hogy a hagyományok felélesztésében kiemelt szerepet kap a Gadányikiállítást követően tizennégy hónapra bezáró művelődési központ. A teljesen megújuló intézmény programjaiban a tervek szerint az eddiginél is hangsúlyosabban jelennek majd meg a helyi művészekkel foglalkozó rendezvények. Gadányi Jenő is ilyen művész volt, kerületi kötődésére a Kiss János altábornagy utcai lakóháza falán elhelyezett márványtábla emlékeztet.
 
Hegyvidék kulturális életének felpezsdítését az önkormányzat más eszközökkel is támogatja. Hamarosan G12 néven új galéria nyílik a Hajnóczy József utcában, ahol a kerületi művészek kezdeményezésére nemrégiben megalakult közhasznú egyesület kap bemutatkozási lehetőséget. A távlati cél, mint a polgármester kiemelte, hogy a Hajnóczy József utca egyfajta művészutcává, kulturális központtá váljon.
 
tajkep
 
Prokopp Mária művészettörténész szerint Hegyvidék az egész Kárpát-medence kulturális életének egyik kitüntetett Parnasszusa. Számos nagynevű művész élt és alkotott itt, köztük Gadányi Jenő, aki a közgondolkodásban mindezidáig a megérdemeltnél kevesebb szerepet kapott. Pedig ő az, aki a francia avantgárd hagyományait a hazai viszonyok közé ültetve munkásságával bebizonyította, hogy a magyar festészet a XX. század közepén is Európa élvonalába tartozott, és a kényszerű politikai elzárkózás ellenére megőrizte aktualitását.
 
Vaszary János és Rippl-Rónai tanítványaként Gadányi merészen kezelte a formát és a színeket. Elsősorban egyszerűnek tűnő témákat, tájképeket és csendéleteket festett, sajátos látásmódja azonban minden munkáját egyedivé tette. Önarcképe jelenik meg a most bemutatott grafikákon és akvarelleken is, amelyeket 1946 után Békásmegyeren, majd budai műtermében készített. A főváros környéki, akkor még vadregényes, falusi környezet ihlette expresszív alkotásokban a természet szakralitása mutatkozik meg. Munkáiban igazságokat szűr le, miközben tálcán kínálja a világ figyelemre érdemes részleteit.
 
A kiállítás különlegessége, hogy a gazdag képanyag mellett Gadányi Jenő jegyzeteit, levelezésének részleteit is a nagyközönség elé tárja, egyúttal bemutatja a művész életútjának legfontosabb állomásait.
 
(m.)