Támad a parlagfű

Itt a parlagfűszezon: ezekben a hetekben a legmagasabb a levegőben a növény pollenkoncentrációja, amit igencsak megéreznek az erre allergiás betegek.
Magyarország – a kötelező irtás ellenére – a parlagfű elterjedtségét tekintve Európa egyik lefertőzöttebb állama, emiatt nálunk már egymilliónál is több azoknak a száma, akik a növény virágzása idején tüsszögnek, köhögnek és könnyeznek.
 
A parlagfűpollen nagyon agresszív és szívós virágpor, amelyet nemcsak a szél szállít –akár száz kilométeres távolságra is –, de a gépkocsik kerekére rátapadva is eljut mindenhová. Egyetlen növény több tízezer pollent szétszórhat, a virágzás ideje alatt a megengedett határérték akár hússzorosa is keringhet a levegőben.
 
Ebben az esztendőben az időjárás nagyban hozzájárult a magas pollenkoncentráció kialakulásához. Ha Augusztus után csapadékossá válik az idő, reménykedhetünk abban, hogy szeptember közepén-végén búcsút inthetünk a parlagfűszezonnak, az eső ugyanis kimossa a pollent a levegőből. A parlagfűvel rokonságban álló fekete üröm viszont – amelynek virágpora szintén sok embert betegít meg – akár az első fagyok beálltáig is képes szórni pollenjeit.
 
(z.)