Táncsics-vetélkedő a Jókaiban

Történelmi vetélkedőt szervezett a Jókai Klub Táncsics Mihály halálának 125. évfordulója alkalmából. A verseny döntőjében hét kerületi diákcsapat mérte össze tudását.

„Táncsics kora, a reformkor a magyar történelem egyik legfényesebb időszaka. Pest, Buda és Óbuda ekkor indult látványos fejlődésnek, ekkor kezdődtek meg a nagy építkezések, és legnagyobb költőink, zeneszerzőink, képzőművészeink is ekkor alkották meg azokat a műveket, amelyek jelenünket – s remélhetőleg jövőnket is – meghatározzák.” Lovas Pál alpolgármester e szavakkal nyitotta meg a Jókai Klubban a Táncsics-vetélkedő döntőjét, amelyre hat iskolából hét három-három fős diákcsapat érkezett.

A Jókai Klub által meghirdetett verseny első fordulójában a résztvevőknek az interneten közzétett, Táncsics Mihály életútjával kapcsolatos kérdéseket kellett írásban megválaszolniuk. Tizenegy 7–8. osztályos csapat küldte el válaszát az intézménynek – közülük a legtöbb pontot elérők jutottak a döntőbe.

Itt már inkább az 1848–49-es forradalom és szabadságharccal foglalkozó, helytörténeti vonatkozású kérdések kerültek előtérbe. Például azon gondolkodhattak el a diákok, milyen szerepet játszott a harcok idején a Naphegy, a Gellérthegy, a Sas-hegy és a Svábhegy. Vagy azt kellett kitalálniuk, hol találhatók meg a Hegyvidéken a kor jeles személyiségei, Széchenyi, Jókai és Kossuth emlékművei. (A megfejtés egyébként: a Széchenyikilátónál, a Normafa út–Eötvös út találkozásánál és a Diana utcai parkban, valamint a Mátyás király úton, a Disznófő fölött.)

Hat iskolából hét csapat jutott a döntőbe
Hat iskolából hét csapat jutott a döntőbe

A felkészült diákok szoros versenyében a zsűri – Sikota Krisztina önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke, Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője, valamint Molnár Tamás középiskolai történelemtanár – az összesített pontszámok alapján a Németvölgyi Általános Iskola csapatát hirdette ki győztesnek. A második a Virányosi Általános Iskola lett, míg harmadik helyen a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola fiú csapata végzett. Ők egy értékes könyvcsomagot kaptak jutalmul. Nem maradtak elismerés nélkül a többiek sem – a Zugligeti, a Semmelweis és az Arany diákjai, illetve a Jókai iskola leányai szintén jutalomkönyveket vehettek át.

A Jókai Klub évek óta szervez műveltségi vetélkedőket a kerületi iskolások számára. A téma minden évben más, általában valamilyen neves évfordulóhoz kötődik. Tavaly például Mátyás király élete és a reneszánsz volt terítéken, kapcsolódva a 2008-ban meghirdetett Mátyás-év programjaihoz. Mint Herczeg Esztertől, a Jókai Klub munkatársától megtudtuk, jövőre Erzsébet királyné korát elevenítik fel, 2010-ben lesz ugyanis százéves a János-hegyi Erzsébet-kilátó.

z.