Tarpatak utca

Bár nem tartozik a felvidéki települések sorába, a Tarpatak utcát mégis e sorozatunkban kell megemlítenünk, mivel olyan felvidéki földrajzi helyről van szó, amelyet – mint a korábbi utcáknál láthattuk – az első világháborút követően neveztek el, az elcsatolt területekre emlékezve.
A Tarpatak, mint neve is utal rá, egy patak a Magas-Tátrában. Két ága van: a Kis-Tar- és a Nagy-Tar-patak. Mindkettő a róla elnevezett völgyben folyik, és a Tátra felsőbb részein található tengerszemek vizét vezeti el. Ótátrafüredről, erről a XIX. században kiépített üdülőhelyről tíz perc alatt elérhető. A trianoni békediktátumig Szepes vármegyéhez tartozott.
 
Az elnevezése csak a XIX. század végére alakult ki véglegesen, amit bizonyít az is, hogy Vahot Imre a Magyarföld és népei című munkájában még Kopár-pataknak nevezte. A Tar-patak körülbelül húsz kilométer hosszú, és két ágának összefolyását követően több látványos vízesés kíséri útját. Ezek több festőt is megihlettek, Csontváry Kosztka Tivadar például 1904–05-ben festette meg A Nagy Tarpatak völgye a Tátrában című képét. A nagyméretű festményt a Nemzeti Galériában őrzik. Csontváry éveken keresztül több alkalommal felkereste a völgyet, és minden esetben lenyűgözve állt a természet eme szépsége előtt. Végül annyira beleivódott emlékezetébe a völgy képe, hogy vázlatok nélkül, egyből nagy vászonra festette meg. A patak megihlette Mednyánszky László festőművészt is, aki a Holdfényes Tarpatakot hagyta az utókorra.
 
tarpatak
Csontváry Kosztka Tivadar: A Nagy Tarpatak völgye a Tátrában
 
Az említett vízesések évről évre turisták ezreit vonzzák a Magas-Tátra természetvédelmi övezetébe. Főként tavaszi hóolvadáskor, vagy nagyobb esőzésekkor nyújtanak csodálatos látványt a több eséssel rendelkező, lépcsőzetes zuhatagok. Az idelátogatók előtt a legismertebb az Óriási-, a Nagy-, a Kis- és a Hosszú-vízesés. A Hosszú-vízesést követően a patak esése csökken, vize megnyugszik.
 
A kitartó turisták számára azonban nem csak a vízesések nyújtanak feledhetetlen látványt. A Nagy-Tar-patak völgyében felfelé sétálva hét kilométer után elérkezünk a völgy felső végéhez, ahol különböző sziklateraszokon huszonkét tó vize folyik össze, és táplálja a patakot. Nincs még egy völgy a Tátrában, amely tavakban ennyire gazdag lenne.
 
A Tarpatak utca a hegyvidéki Kútvölgy városrészben található, az Alsó Svábhegyi utat és a Patkó utcát köti össze.
 
B. A.